EU & arbetsrätt 4 2007


 

Resultat av grönboken: samordning, information och analys ? men inga lagstiftningsinitiativ

Några nya lagstiftningsinitiativ kommer Europeiska kommissionen inte att föreslå efter att ha analyserat de över 450 yttranden som kommit in över grönboken "En modern arbetsrätt för att möta 2000-talets utmaningar" (se EU & arbetsrätt nr 4/2006 sid 6). Det framgick när kommissionen informerade arbetsmarknadsministrarna om resultatet av det öppna samrådet om grönboken.

Svaren var precis så varierande som man kunde vänta sig. Enligt kommissionen är åsikterna så vitt skilda att det är svårt att alls urskilja några särskilda samförståndslinjer.

Om det ändå finns någon punkt där enigheten tycks vara större än annars så gäller det ansvarsfördelningen mellan medlemsstaterna och EU. Här framhåller de flesta medlemsstater, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, nationella parlament och arbetsmarknadens parter på europeisk nivå att arbetsrättens utveckling generellt är medlemsstaternas sak, och att gemenskapens regelverk bara ska komplettera de nationella. Detta återspeglas också i svaren på grönbokens fråga om det behövs en mer "harmoniserad" definition av vem som är arbetstagare enligt EU:s arbetsrättsdirektiv för att arbetstagarna ska kunna utöva sina rättigheter oavsett var de arbetar. Såväl medlemsstaterna som många arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer föredrar att detta även i fortsättningen definieras på nationell nivå.

Trots att åsikterna i övrigt går vitt isär tycker kommissionen att samrådet har visat att det behövs bättre samarbete mellan medlemsstaterna, ökad klarhet eller mer och bättre information och analys på en rad områden. Det gäller bland annat

  • åtgärder för att förebygga och bekämpa odeklarerat arbete;
  • insatser för utbildning och livslångt lärande som skapar sysselsättningstrygghet (till skillnad från anställningstrygghet); 
  • samspelet mellan arbetsrätten och regler om social trygghet för att stödja smidiga övergångar på arbetsmarknaden och hållbara trygghetssystem;
  • klargörande av vad som karakteriserar ett anställningsförhållande;
  • klargörande av rättigheter och skyldigheter för parterna i underleverantörskedjor för att motverka situationer där arbetstagarna inte kan göra sina rättigheter gällande.

 

Under 2008 kommer kommissionen att vidta de åtgärder som behövs för att behandla dessa frågor. Den kommer dessutom att anta en ny socialpolitisk agenda, trots att den nuvarande skulle gälla fram till 2010.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör