EU & arbetsrätt 4 2008


 

Effektivare allmängiltighetsregler och solidariskt ansvar föreslås i Norge

Med ett effektivare system för allmängiltigförklaring av kollektivavtal och solidariskt ansvar för underleverantörers lönebetalningar vill den norska regeringen förstärka arbetet mot social dumping (som är det uttryck regeringen själv använder). Ett förslag (høringsutkast) skickades ut på remiss den 5 december. 

Särskilt vill regeringen se på allmengjøringslovens krav på dokumentation och om reglerna för handläggningen (saksbehandlingen) kan ändras så att denna blir enklare och snabbare. Dessutom vill den förbättra allmängiltighetssystemet så att det fungerar så effektivt som möjligt för nya branscher.

Det andra huvudelementet i det remitterade förslaget är en ordning med solidariskt ansvar enligt tysk modell. Det är tänkt att omfatta hela kedjan av leverantörer från uppdragsgivaren och nedåt. Tanken är att ett solidariskt ansvar kommer att förstärka uppdragsgivarnas motivation att välja seriösa underleverantörer, förutom att det säkrar de faktiska löneutbetalningarna.

Allmängiltighetssystemet är aktuellt också på annat sätt. Trots starkt motstånd från Næringslivets Hovedorganisasjon NHO (se EU & arbetsrätt nr 3/2008 sid 2) fastställde den norska Tariffnemnda minimivillkor för delar av varvsindustrin i början av oktober. NHO krävde då att beslutet inte skulle gälla för uppdragsavtal som hade ingåtts före den 1 december då beslutet trädde i kraft, men nämnden avslog NHO:s begäran. Varven överväger nu att väcka talan (søksmål) mot staten med stöd av NHO och Norsk Industri.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör