EU & arbetsrätt 4 2008


 

Ny europeisk bolagsform undergräver styrelserepresentationen?

Inom EU-rätten är det inte helt ovanligt att lagförslag med betydande arbetsrättsliga effekter presenteras av Europeiska kommissionens generaldirektorat för den inre marknaden. Ett sådant är förslaget till förordning om stadga för ett europeiskt privat aktiebolag (SPE-bolag), som lades fram sommaren 2008. 

Den nya bolagsmodell som kommissionen lanserar är extremt flexibel. Det räcker med ett aktiekapital på en (1) euro för att grunda bolaget, bolaget behöver inte ha verksamhet där det har sitt säte och det kan fritt flytta säte inom EU. Det ställs heller inga krav på att man ska ha verksamhet i mer än en medlemsstat för att grunda ett SPE-bolag, utan man kan fritt utnyttja bolagsformen som ett flexibelt nytt nationellt alternativ till de tidigare till buds stående möjligheterna.

Problemet med en sådan europeisk bolagsform är att den ska kunna fungera i olika länder, och att kraven på arbetstagarrepresentation i bolagsstyrelser i hög grad varierar i EU-länderna. Förslaget innebär att exempelvis en grupp svenskar kan grunda ett SPE-bolag i Estland (hemstat) utan styrelserepresentation. Om bolaget därefter inleder verksamhet också i Sverige behöver man inte följa svenska regler om styrelserepresentation om antalet arbetstagare i hemstaten utgör minst 1/3 av företagets anställda. Om man har 100 anställda i Estland skulle man alltså kunna driva en verksamhet med upp till 200 anställda i Sverige utan att den svenska lagen om styrelserepresentation blir tillämplig.

 Också i övrigt är reglerna om arbetstagarmedverkan rudimentära i förslaget. Med tanke på att också storföretag kan grunda eller anta SPE-bolag utan restriktioner är förslaget överraskande. Då regleringen om Europabolag antogs för några år sedan uppfattades kraven på arbetstagarmedverkan ännu som ett centralt element i den europeiska sociala modellen.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör