EU & arbetsrätt 3/4 2009


 

Nya regler om samordning av socialförsäkringar kan börja tillämpas sex år efter att de antogs

Nästan ända sNästan ända sedan Europeiska ekonomiska gemenskaperna bildades har det funnits rådsförordningar som reglerar socialförsäkringen för den migrerande arbetstagaren. Den nu gällande förordningen (EEG) nr 1408/71 av den 14 juni 1971 om tillämpningen av systemen för social trygghet när anställda eller egenföretagare och deras familjer flyttar inom gemenskapen har med åren blivit alltmer otymplig och komplex. Den har ändrats och uppdaterats vid flera tillfällen.

2004 förelåg så en ny förordning, (EG) nr 883/2004 av den 29 april 2004 om samordning av de sociala trygghetssystemen. Enligt dess lydelse, artikel 91 träder förordningen i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning och den ska tillämpas från och med den dag då tillämpningsförordningen träder i kraft. Någon tillämpningsförordning har dock inte medlemsländerna lyckats enas om förrän i slutet av juli 2009. Under flera år har vi således haft en gällande förordning som inte kan tillämpas på grund av avsaknaden av tillämpningsföreskrifter. Förordningen kommer nu att börja tillämpas från och med 1 maj 2010. Samtidigt upphör förordning 1408/71 att gälla.

Hur skiljer sig då den nya förordningen 883/04 från 1408/71?igt båda förordningarna är att arbetslandets lag gäller, oavsett var den migrerande arbetstagaren bor. För att omfattas av förordningarna ska det också vara frågan om något av de sakområden som nämns i förordningarna.

En av de stora skillnaderna är att 883/04 "kopplar loss" från arbetstagarbegreppet. 1408/71 tilllämpades på arbetstagare som var medborgare i ett medlemsland och omfattades eller hade omfattats av lagstiftningen i en eller flera medlemsländer. 883/04 omfattar alla som är medborgare i ett medlemsland, dvs. även de som slutat arbeta och som omfattas av lagstiftningen i en eller flera av dessa medlemsstater. Detta får till följd att huvudregeln om arbetslandets lag i vissa fall får ge vika för bosättningslandets lag

En annan skillnad är att förordning 883/04 i stället för sakområdet "förmåner vid sjukdom och moderskap" talar om sakområdena "förmåner vid sjukdom" och "förmåner vid moderskap och likvärdiga förmåner vid faderskap". Därutöver har 883/04 ett nytt sakområde, nämligen "förmåner vid förtida pensionering". Något som också kommer att få stor betydelse är att reglerna för att beräkna ålderspension för den migrerande arbetstagaren har förenklats.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör