EU & arbetsrätt 3/4 2009


 

NYA MÅL

Här beskrivs ytterst koncentrerat vad de senast inkomna målen i EG-domstolen handlar om. De fullständiga frågorna från nationella domstolar i mål om förhandsavgöranden och kommissionens yrkanden i mål om fördragsbrott kan man ta del av om man söker på mål-numret på EG-domstolens hemsida. Enklast kan läsarna göra detta via den elektroniska versionen av EU & arbetsrätthttp://arbetsratt.juridicum.su.se.se

Likabehandling mellan könen
C-104/09 Pedro Manuel Roca Álvarez mot Sesa Start España ETT SA Är det förenligt med direktivet om likabehandling mellan könen (76/207) att endast mödrar, men inte fäder, har rätt till betald amningsledighet?

C-356/09 Pensionsversicherungsanstalt mot Dr. Christine Kleist Hindrar direktivet om likabehandling mellan könen att man tillämpar en kollektivavtalsbestämmelse om skydd mot uppsägning som endast gäller till fram till ålderspensionen, när denna utges vid olika tidpunkter för kvinnor och män? Hindrar direktivet att en arbetsgivare säger upp en kvinna kort efter att hon fått ålderspension, för att anställa arbetstagare som är nya på arbetsmarknaden?

Åldersdiskriminering
C-109/09 Deutsche Lufthansa AG mot Gertraud Kumpan Strider det mot förbudet mot åldersdiskriminering i direktiv 2000/78 att avtal om visstidsanställning kan ingås utan andra villkor än att arbetstagaren fyllt 58 år? Är det förenligt med visstidsdirektivet (1999/70) att man kan ingå ett obegränsat antal sådana anställningar om arbetstagaren har fyllt 58 år och inte tidigare varit tillsvidareanställd hos samma arbetsgivare?

 C-C-246/09 Susanne Bulicke mot Deutsche Büroservice GmbH Strider det mot förbudet mot åldersdiskriminering när preskriptionsfristen för att kräva skadestånd vid sådan diskriminering är kortare än vid andra likvärdiga anspråk? Strider preskriptionsfristen mot direktivets försämringsförbud?

C-250/09 och C-268/09 Vasil Ivanov Georgiev mot Tehnicheski universitet - Sofi a, filial Plovdiv Är regler som innebär att det inte är tillåtet att ingå avtal om tillsvidareanställning med professorer som fyllt 65 år och att de obligatoriskt pensioneras vid 68 år förenliga med förbudet mot åldersdiskriminering?

Företagsöverlåtelse
C- 151/09 Federación de Servicios Públicos de la UGT (UGT-FSP)mot Ayuntamiento de la Línea de la Concepción, María del Rosario Vecino Uribe m.fl. och Ministerio Fiscal Frågan rör kriterierna för att en verksamhet som överlåtits ska anses ha behållit sin självständighet enligt artikel 6.1 i överlåtelsedirektivet (2001/23), så att arbetstagarna får behålla den rätt till arbetstagarrepresentation som de hade före överlåtelsen.

C-242/09 Albron Catering BV mot FNV Bondgenoten och John Roest Ska arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter enligt överlåtelsedirektivet övergå till förvärvaren av ett produktionsbolag som överlåts inom en koncern, även om arbetstagarna i bolaget inte är anställda där utan i koncernens eget personalbolag som fungerar som central arbetsgivare?

Arbetstid
C-158/09 Kommissionen mot Spanien Spanien har undantagit icke-civil personal inom den offentliga förvaltningen från sin arbetstidsreglering. Det innebär, enligt kommissionen, att arbetstidsdirektivet (2003/88) inte har genomförts korrekt.

C-227/09 Antonino Accardo m.fl . mot Comune di Torino Den nationella domstolen frågar hur arbetstidsdirektivet (93/104) ska tillämpas om det inte formellt har införlivats med den nationella rättsordningen eller om det sägs att det inte ska beaktas vid tolkningen av den nationella rätten, men arbetsmarknadens parter har vidtagit åtgärder i enlighet med direktivet.

C-243/09 Günter Fuss mot Stadt Halle (Saale) Enligt artikel 22.1 b i arbetstidsdirektivet ska medlemsstaterna se till att ingen arbetstagare tillfogas skada av sin arbetsgivare för att han eller hon inte går med på att arbeta mer än 48 timmar i veckan. Frågorna i målet handlar om vad som menas med skada

Arbetsmiljö
C-224/09 Martha Nussbaumer Frågorna gäller om olika undantag i den tyska lag som genomför byggplatsdirektivet (92/57) är förenliga med detta

Mödraskyddet
C-232/09 Dita Danosa mot SIA LKB L zings Är det förenligt med artikel 10 i mödraskyddsdirektivet (92/85) att medlemmar av direktionen i ett bolag med begränsat ansvar kan sägas upp oberoende av graviditet?

Utstationering/fri rörlighet
C-298/09 RANI Slovakia s.r.o. mot Hankook Tire Magyarország Kft. Kan utstationeringsdirektivet (96/71) tolkas så att en medlemsstat fritt kan fastställa villkoren för att företag ska ha rätt att utöva verksamhet i form av uthyrning av arbetskraft där, och att enbart företag med säte i medlemsstaten får utöva sådan verksamhet?

C-307/09 Vicoplus SC PUH mot Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

C-308/09 B.A.M. Vermeer Contracting sp. zo mot Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

C-309/09 Olbek Industrial Services sp. zoo mot Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Hindrar artiklarna 49 och 50 i EG-fördraget en nationell bestämmelse enligt vilken det krävs ett anställningstillstånd för att få utstationera arbetstagare genom uthyrning av arbetskraft i den mening som avses i artikel 1.3 c i utstationeringsdirektivet? Vilka kriterier ska användas för att avgöra om det är fråga om att utstationera arbetstagare i den mening som avses i artikel 1.3 c?


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör