EU & arbetsrätt 1 2010


 

Arbetsmiljökrav förfaller automatiskt
Kommissionen kräver ändring

En fördragsbrottstalan rycker allt närmare om inte Sverige ändrar de regler som innebär att ett krav från Arbetsmiljöverket mot en arbetsgivare med automatik förfaller om företaget ändrar identitet. I slutet av januari fi ck den svenska regeringen ett så kallat motiverat yttrande om detta från Europeiska kommissionen.

Frågan väcktes genom ett klagomål från fackförbundet Seko. Arbetsmiljöverket hade gett Connex Tunnelbanan AB ett föreläggande om åtgärder mot hot och våld mot tågförarna. Innan några åtgärder hade vidtagits fusionerades företaget med sitt moderbolag och upphörde därmed att existera. I och med det upphörde också föreläggandet att gälla, trots att samma verksamhet med samma personal och samma arbetsmiljöproblem fortsatte. Inte förrän två och ett halvt år efter det första föreläggandet utfärdade Arbetsmiljöverket ett nytt mot den nya arbetsgivaren.

Att föreläggandena blir ogiltiga kan fördröja åtgärder som behövs för att skydda arbetstagarnas säkerhet och hälsa och som de har rätt till enligt ramdirektivet om hälsa och säkerhet i arbetet (89/391), argumenterar kommissionen.

I skriftväxlingen hittills har den svenska regeringen drivit linjen att tidsåtgången i tunnelbaneärendet inte berodde på något systemfel. Lagen hindrar inte Arbetsmiljöverket från att snabbt upprepa tidigare krav mot en ny arbetsgivare. Möjligheten att låta förelägganden gå över på den nya arbetsgivaren har övervägts men valts bort, bl.a. för att det skulle bli mycket komplicerat att avgöra om det är samma verksamhet som bedrivs under den nya identiteten.

Men kommissionen vidhåller att problemen inte är försumbara och att lösningarna inte behöver vara krångliga. I samband med att överlåtelsedirektivet (2001/23) genomfördes ändrade Sverige sin arbetsrätt för att skydda arbetstagarna, till exempel mot uppsägning. Men ett anställningsförhållande består av både ekonomiska och arbetsmiljömässiga faktorer, konstaterar kommissionen, som inte förstår varför det skulle vara mindre viktigt att tillvarata arbetsmiljörättigheterna då ett företag byter identitet.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör