EU & arbetsrätt 1 2010


 

Regler om arbetstagarinflytande avgör intresset för att bilda SE-bolag

Antalet Europabolag (SEbolag) varierar kraftigt mellan olika medlemsländer och det beror främst på reglerna om arbetstagarinfl ytande, enligt en rapport från Europeiska kommissionen. Därför har den inlett ett öppet samråd för att ta reda på om regleringen ska ändras.

Störst succé har den nya bolagsformen gjort i Tjeckien (137 SE-bolag) och Tyskland (91 SE-bolag). I sju länder, däribland Finland, fi nns inte ett enda. Bland länder med få SE- bolag fi nns Danmark (2) och Sverige (6). Och den främsta förklaringen ska alltså reglerna om arbetstagarinfl ytande vara. I länder som saknar system för arbetstagarinfl ytande i nationella bolag fungerar SE-bolagsreglerna avskräckande. Där arbetstagarna tvärtom har en hög grad av infl ytande i nationella bolag fungerar reglerna i stället som en positiv drivkraft för att bilda SE-bolag, eftersom de uppfattas som mer fl exibla än de nationella systemen.

Mer än en tredjedel av alla SE-bolag är dock s.k. lagerbolag utan vare sig verksamhet eller anställda, vilket innebär att de har kunnat bildas utan att ha något system för arbetstagarinfl ytande. Och som direktivet (2001/86) är utformat kan arbetstagare som senare anställs inte kräva några rättigheter. Den svenska regeringen har därför redan tidigare begärt att direktivet ska ändras så att det säkerställer att arbetstagarinfl ytande kan aktualiseras även efter att bolaget har registrerats (se EU & arbetsrätt nr 1/2008 sid 5).


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör