EU & arbetsrätt 1 2011


 

Kommissionen kräver att tyska pensionsavtal sägs upp

Europeiska kommissionen tar nu i med hårdhandskarna för att få Tyskland att omedelbart rätta sig efter den dom från i somras där EU-domstolen slog fast att kommunala arbetsgivare inte kan sluta kollektivavtal om vilka försäkringsgivare som ska få förvalta de anställdas pensioner utan att upphandla tjänsten över hela EU (se EU & arbetsrätt nr 3/2010 s. 6). I mitten av mars gav kommissionen Tyskland två månader på sig att förklara varför kollektivavtalet och avtalen med försäkringsgivarna fortfarande är i kraft, och hotar med att än en gång väcka talan och yrka på straffavgifter.

En medlemsstat måste givetvis rätta sig efter en dom som gått den emot, och det är kommissionens uppgift att driva på om den inte gör det. Men det är mycket ovanligt att kommissionen agerar så snabbt som åtta månader efter att domen gavs. Det är extra uppseendeväckande med tanke på att just pensionsavtal rör särskilt långsiktiga åtaganden och kanske inte kan avvecklas med kort varsel utan att det går ut över de försäkrade.

I ett pressmeddelande beskriver kommissionen i stället ”hur medborgare och företag drabbas” av Tysklands underlåtenhet. Om möjligheterna att erbjuda pensionstjänster hade öppnats för konkurrens enligt EUs upphandlingsdirektiv, hade skattebetalarna kunnat få tjänster av högre kvalitet och mer valuta för pengarna, enligt kommissionen. Det förtjänar att påpekas att avtalen rör förvaltningen av arbetstagarnas egna lönemedel i försäkringsbolag som de själva väljer.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör