EU & arbetsrätt 2 2012


 

Yrkeserfarenhet från annat bolag behöver inte beaktas vid lönesättning

Är det indirekt åldersdiskriminering att inte ta hänsyn till yrkeserfarenhet som en kabinanställd fått genom arbete i ett annat fl ygbolag när man sätter löner? Nej, svarar EU-domstolen i en färsk dom.

Austrian Airlines har dotterbolagen Lauda Air och Tyrolean Airways. Anställningsvillkoren för kabinpersonal i Austrian och Lauda regleras i ett gemensamt kollektivavtal, medan villkoren för anställda i Tyrolean Airways läggs fast i ett särskilt avtal. Enligt detta kollektivavtal placeras arbetstagaren i en högre tjänstekategori med högre lön efter tre års anställning. Problemet, ansåg företagsrådet vid Tyrolean Airways, var att avtalet tillämpades så att enbart anställningstid inom det bolaget räknades med. Det kunde innebära att medlemmar som redan hade tre års yrkeserfarenhet från något annat bolag inom koncernen blev ”degraderade” om de bytte till Tyrolean Airways. Företagsrådet väckte därför talan och yrkade att Landesgericht Innsbruck skulle fastställa att arbetstagarna ska placeras i den högre tjänstekategorin efter tre års anställning oavsett i vilket av koncernens bolag de har arbetat. Domstolen biföll talan, arbetsgivaren överklagade och så hamnade målet i EU-domstolen. Den österrikiska domstolen undrade om EU-stadgan om grundläggande rättigheter, den EU-rättsliga principen om förbud mot åldersdiskriminering och det allmänna likabehandlingsdirektivet (2000/78) hindrar en bestämmelse ”som innebär att äldre arbetstagare indirekt diskrimineras” genom att enbart färdigheter och kunskaper som de förvärvat vid ett visst flygbolag beaktas, utan hänsyn till identiska färdigheter och kunskaper som de fått vid ett annat bolag i samma koncern.

EU-domstolen konstaterar att frågan ”verkar vila på premissen” att åldersdiskriminering kan uppkomma genom att tjänstgöringsperioder från andra bolag inte räknas. Domstolen håller inte med om det. Även om en sådan bestämmelse är ägnad att leda till särbehandling beroende på när någon anställs är denna inte vare sig direkt eller indirekt grundad på ålder eller någon åldersrelaterad omständighet. Det är eventuell tidigare yrkeserfarenhet som inte beaktas, och kabinpersonalens ålder vid anställningen ändrar inget. Regeln bygger alltså på ett kriterium som varken är oupplösligt eller indirekt knutet till de anställdas ålder, även om det inte är uteslutet att det i vissa särfall kan göra att placeringen i den högre tjänstekategorin för vissa medlemmar av kabinpersonalen kommer att ske vid högre ålder än för anställda som har förvärvat motsvarande yrkeserfarenhet vid andra flygbolag i samma koncern, resonerar domstolen.

 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör