EU & arbetsrätt 3 2013

 

Nya regler ska underlätta arbetstagares fria rörlighet

Nu ska medlemsstaterna se till att arbetstagare som utnyttjar den fria rörligheten faktiskt får de rättigheter i praktiken som de har i teorin, för här finns det ett glapp, menar Europeiska kommissionen. Därför har den lagt fram ett förslag till direktiv som ska underlätta för arbetstagare att utnyttja den fria rörligheten. Enligt kommissionen är det fortfarande få människor som gör det.

Förordning 492/2011 om arbetskraftens fria rörlighet beskriver hur arbetstagare ska behandlas lika oberoende av nationalitet. Kommissionen menar dock att det finns ett glapp mellan de rättigheter arbetstagare har i teorin och deras tillgång till dessa rättigheter i praktiken. Det nya direktivförslaget går ut på att förbättra tillämpningen av förordningen. Kommissionen identifierar tre problemområden. Det första är myndigheter som inte följer EU-lagstiftningen, det andra är arbetsgivare och juridiska rådgivare som inte gör det och det tredje är att migrerande arbetstagare inte har tillräcklig information eller medel för att ta tillvara sina rättigheter.

De lösningar som föreslås är bättre tillgång till prövning och information och bättre uppföljning på nationell nivå. Förutom att arbetstagare från andra medlemsstater ska kunna få sin sak prövad ska medlemsstaterna se till att till exempel icke-statliga organisationer eller fackförbund får möjlighet att stödja dem i rättsliga eller administrativa förfaranden. Medlemsstaterna ska också se över sina system för information och stöd.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör