EU & arbetsrätt 3-4 2020


Medlemsstater ska få ratificera nya ILO-konventionen men vill ha tid på sig

Alla EU:s medlemsstater bör ratificera Internationella arbetsorganisationens konvention om våld och trakasserier i arbetslivet. Det menar Europeiska kommissionen och får medhåll från Ständiga Representanternas Kommitté (Coreper) som föreslår att ministerrådet ska bemyndiga medlemsstaterna att ratificera konventionen. Alla medlemsstater vill emellertid inte ha krav på sig att göra det före utgången av 2022 som kommissionen föreslår. Under förhandlingarna i Coreper kom man därför överens om att stryka tidsgränsen.

Enligt ILO:s stadgar kan endast stater vara medlemmar i ILO och ratificera organisationens konventioner. EU kan således inte ratificera den själv, utan endast respektive medlemsstat. När det gäller konventionen nr 190 om våld och trakasserier i arbetslivet från 2019 (se EU & arbetsrätt nr 3–4/2019 s. 5) kan medlemsstaterna å andra sidan inte göra det utan EU:s tillstånd, i och med att konventionen reglerar frågor som EU har befogenhet att lagstifta om. Nuföreslås alltså att medlemsstaterna ska få detta tillstånd.

ILO-konventionen innehåller en rad åtgärder mot våld och trakasserier i arbetslivet och motsvaras av EU:s arbetsmiljörätt och diskrimineringsrätt samt det europeiska ramavtal om trakasserier och våld i arbetet som arbetsmarknadens parter slöt 2007. Inga konflikter mellan EU-rätten och konventionen uppstår enligt kommissionen, och därför krävs inga ändringar av EU-rätten med anledning av de nya ILO-reglerna.

Rådets dagordning har under våren varit upptagen av covid- 19-pandemin, och frågan om ILOkonventionen ska tas upp på ett kommande möte. Även parlamentet måste godkänna beslutet.

Niklas Selberg, universitetslektor
Lunds universitet

COM(2020) 24 Förslag till Rådets beslut om bemyndigande för medlemsstaterna att i Europeiska unionens intresse ratificera Internationella arbetsorganisationens konvention från 2019 om våld och trakasserier (konvention nr 190).

6771/20 A-punkts not från Coreper till Rådet den 13 mars 2020


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör