EU & arbetsrätt 1 2023


Arbetsgivaren ska betala om terminalglasögon behövs

Arbetsgivaren ska betala för terminalglasögon när sådana behövs. Det framgår av en ny dom där EU-domstolen tolkar direktivet om arbete vid bildskärm.

Tvisten handlade om en statsanställd i Rumänien som utförde sina arbetsuppgifter vid bildskärm. Arbetstagaren menade att det fanns riskfaktorer som intermittent synligt ljus med arbetet och att arbetet vid bildskärm lett till en försämring av hans syn. Efter rekommendation från en specialistläkare bytte han till glasögon som kostade ca 5 500 kr. Då han inte fick ersättning från det nationella sjukförsäkringssystemet begärde han ersättning av sin arbetsgivare, som inte ville betala. I den tvisten begärde den rumänska domstolen förhandsavgörande.

EU reglerar arbetsmiljö på ett sätt som inte är helt olikt svensk rätt. Det finns ett direktiv med allmänna skyldigheter (89/391) (i likhet med arbetsmiljölagen) och ett antal särdirektiv med reglering om vissa frågor (som Arbetsmiljöverkets föreskrifter). Den aktuella domen rörde det femte särdirektivet (90/270) om minimikrav för säkerhet och hälsa i arbete vid bildskärm. Frågan var vad som avsågs med ”speciella synkorrigerande hjälpmedel” enligt artikel 9.3 i särdirektivet.

 Av domen framgår att ”speciella synkorrigerande hjälpmedel” inkluderar glasögon som särskilt syftar till att korrigera och förebygga synbesvär som har ett samband med arbete vid bildskärm, och det är inte begränsat till hjälpmedel som uteslutande används yrkesmässigt.

EU-domstolen konstaterar att arbetsgivaren ska tillhandahålla hjälpmedel men det framgår inte av direktivet på vilket sätt. Att arbetstagarna ska få hjälpmedel innebär att det inte får medföra extra kostnader för dem. Tillhandahållande kan ske antingen genom att hjälpmedlet tillhandahålls direkt till arbetstagaren eller genom att arbetstagaren får ersättning för de nödvändiga utgifter som han eller hon har haft, men inte genom att ett allmänt lönetillägg betalas ut till arbetstagaren.

Idag är det många som utför arbete vid bildskärm och domen påminner om att också arbetsmiljörätten är EU-reglerad på detaljnivå.

Erik Sjödin, docent
Institutet för social forskning

C-392/21 TJ Mot Inspectoratul General pentru Imigrări, dom den 22 december 2022 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör