EU & arbetsrätt 1 2023


Procedurregler viktiga för att uppsägning ska anses saklig

Mette Søsted Hemme, Afskedigelse – Processuelle krav i forvaltningsretten og arbejdsretten, Karnov 2022 ( 503 s.).

Mette Søsted Hemme disputerade 2021 vid Aarhus Universitet. Hennes avhandling behandlar de krav på förfaranden som gäller vid ”afskedigelse”. Uttrycket avskedande omfattar i dansk rätt – precis som i äldre svensk rätt – både det som i dagens anställningsskyddslag kallas uppsägning (opsigelse) och avskedande (bortvisning).

I boken behandlar författaren det som gäller för privatanställda som omfattas av kollektivavtal eller av funktionærloven, vilken tillämpas på privatanställda tjänstemän. Vidare behandlas regleringen för offentliganställda som omfattas av kollektivavtal. Däremot behandlas inte den grupp av statstjänstemän som omfattas av tjenstemandsloven.

För privatanställda kan krav på vissa förfaranden utläsas av kollektivavtal, främst huvudavtalet mellan LO och DA samt av rättspraxis. För offentliganställda kan krav på förfaranden följa av såväl arbetsrättslig reglering som av förvaltningsrättsliga regler och principer. Detta beskrivs som ett ”dobbelt rettsgrundlag”.

Avhandlingen innehåller en grundlig genomgång och jämförelse av de krav på förfaranden som gäller för de två olika grupperna av arbetstagare. Härvid uppmärksammas sådant som att arbetsgivaren är skyldig att undersöka sakförhållandena innan en uppsägning vidtas, att låta arbetstagaren yttra sig över det som läggs hen till last och att lämna upplysningar om grunden för uppsägningen. I båda regelsystemen finns liknande krav på förfaranden vid uppsägningar. Föga förvånande synes den förvaltningsrättsliga regleringen dock vara mer ingripande för arbetsgivaren.

Man kan kanske lite oreflekterat tänka att krav på vissa procedurer är mindre viktiga byråkratiska regler och att det centrala är vilka materiella krav som ställs för att en uppsägning ska anses saklig. Mette Søsted Hemmes avhandling visar dock på ett övertygande vis att procedurregler, som att arbetsgivare i förväg ska uppge skälen för en tilltänkt åtgärd och höra arbetstagaren om dennes syn på saken, är en grundläggande del av en saklighetsprövning.

Jonas Malmberg, justitieråd


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör