EU & arbetsrätt 3 2023


Standard på väg att införas för medlemsländernas likabehandlingsorgan

• Den 12 juni 2023 enades EU:s ministerråd om ett mandat inför förhandlingarna med Europaparlamentet om två förslag som ska stärka likabehandlingsorganens oberoende och funktion i EU, bidra till att bättre förebygga diskriminering och bättre skydda offer för sådan.

På grund av EU:s olika direktiv mot diskriminering måste medlemsstaterna ha ett högt minimiskydd mot diskriminering. Vissa av direktiven kräver också att likabehandlingsorgan inrättas, men utan att ange någon minimistandard för dessa. För att råda bot på detta lade Europeiska kommissionen i slutet av förra året fram två förslag till direktiv för att stärka likabehandlingsorganen.

Idag lämnar reglerna ett stort utrymme för medlemsstaterna att själva bestämma både organisation och mandat för likabehandlingsorganen. Detta har lett till stora skillnader när det gäller deras befogenheter, oberoende, resurser, tillgänglighet och effektivitet.

Kommissionens förslag innebär att det ska införas bindande regler bland annat om:

Utvidgning till fler områden: Enligt förslagen ska det införas krav på likabehandlingsorgan även i arbetslivsdirektivet (2000/78) och i direktivet om jämställdhet på området social trygghet (79/7).

Oberoende: Likabehandlingsorganen ska vara fria från extern påverkan, särskilt vad gäller deras juridiska struktur, ansvar, budget, personal och organisation.

Tillräckliga resurser: Likabehandlingsorganen ska ha de mänskliga, tekniska och ekonomiska resurser som krävs för att utöva alla sina befogenheter effektivt.

Tillgänglighet för alla offer: Deras tjänster måste vara gratis och tillgängliga för alla offer på lika villkor, inklusive personer med funktionsnedsättning. Den klagande ska också en preliminär bedömning av sitt ärende.

Samråd om lagstiftnings- och policyprocesser: Offentliga institutioner ska samråda med likabehandlingsorganen i frågor som rör diskriminering och likabehandling.

Ökade befogenheter i diskrimineringsärenden: Likabehandlingsorganen ska kunna utreda diskriminering, avge yttranden eller bindande beslut (beroende på medlemsstat) och agera i domstol i diskrimineringsärenden. De ska också kunna föreslå t.ex. förlikning eller medling.

Medlemsstaternas regeringar har gjort flera ändringar i kommissionens förslag i den allmänna riktlinjen inför förhandlingarna med parlamentet för att bättre anpassa förslaget till de skilda förhållandena i medlemsländerna. Europaparlamentet har emellertid inte antagit sin ståndpunkt ännu och vad slutresultatet blir är än så länge en öppen fråga.

Paul Lappalainen, doktorand
Stockholms universitet

COM(2022) 688 Förslag till direktiv om standarder för likabehandlingsorgan på området likabehandling av och lika möjligheter för kvinnor och män i fråga om anställning och yrke
COM(2022) 689 förslag till direktiv om standarder för likabehandlingsorgan på området likabehandling av personer oavsett ras eller etniskt ursprung, likabehandling vad gäller anställning och yrke oavsett personers religion eller övertygelse, funktionshinder, ålder eller sexuella läggning, likabehandling av kvinnor och män i fråga om social trygghet och tillgång till och tillhandahållande av varor och tjänster


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör