EU & arbetsrätt 3 2023


Syftet vid anställningens ingående avgör om bemanningsdirektivet är tillämpligt

• För att en person ska omfattas av bemanningsdirektivet krävs att det finns ett syfte att hen ska hyras ut till ett kundföretag. Ett sådant syfte måste finnas både när anställningsavtalet ingås och även varje gång en uthyrning sker. Det framgår av en färsk dom i EU-domstolen.

Det finns få fall om bemanningsdirektivets (2008/104) tillämpningsområde. Det aktuella målet handlade om en man som anställts av en klinik i Tyskland. Arbetsgivaren beslöt att vissa tjänster och de arbetsuppgifter som mannen utförde skulle övergå till ett annat bolag genom en verksamhetsövergång. Mannen utövade dock sin rätt att inte följa med till det andra bolaget och fortsatte att vara anställd av kliniken. Enligt det aktuella kollektivavtalet hade kliniken rätt att permanent ställa honom till det andra bolagets förfogande, och mannen blev skyldig att utföra sitt arbete där. Han väckte talan och ville att domstolen skulle fastställa att han inte permanent kunde ställas till det andra bolagets förfogande.

EU-domstolen kom med osedvanlig tydlighet fram till att syftet att ställas till kundföretags förfogande saknades när mannen anställdes vid kliniken, varför direktivet inte var tillämpligt.

Det är förvånande att det saknas avgöranden om bemanningsdirektivets tillämpningsområde. Det är nämligen inte enkelt att skilja sådan personaluthyrning som omfattas av direktivet från andra företagssamarbeten som involverar personal som utför arbete hos annan än sin arbetsgivare, främst olika former av konsultarbete och entreprenader.

Hur som helst klargör domen att det är syftet som är avgörande.

Erik Sjödin, docent
Institutet för social forskning 

C 427/21 LD Mot ALB FILS Kliniken GmbH, dom den 22 juni 2023 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör