EU & arbetsrätt 4 2023


ILO ber Internationella domstolen avgöra långdragen strid om strejkrätten

• Är strejkrätten en del av föreningsfriheten och organisationsrätten? Det kommer nu den Internationella domstolen i Haag att få ta ställning till, sedan Internationella arbetsorganisationens (ILO:s) styrelse beslutat hänskjuta den långa tvisten om tolkningen av konvention nr 87 om föreningsfriheten och organisationsrätten dit.

Grunden för detta är att det i artikel 37 i ILO:s stadgar hänvisas till att alla frågor och tvister angående tolkningen av stadgarna och ILO:s konventioner i sista hand kan hänskjutas till att avgöras av domstolen.

Allt sedan 2012 har arbetsgivarsidan inom ILO ifrågasatt den väl etablerade tolkningslinjen att strejkrätten är en nödvändig och självklar följd av förhandlingsrätten som ingår i konvention nr 87 (se närmare EU & arbetsrätt 3/2012 s. 5-6, 2/2013 s. 6 och 2/2015 s. 5). Nu vill arbetstagarsidan och många regeringar få en lösning på tvisten, som på olika sätt har försvårat arbetet inom ILO.

Vid ett särskilt möte den 10 november röstade 19 av regeringsrepresentanterna med de 14 arbetstagarrepresentanterna för att föra ärendet till den Internationella domstolen. De 14 arbetsgivarrepresentanterna, som inte ville hänskjuta frågan dit, stöddes av sju regeringsrepresentanter, medan två avstod från att rösta.

Internationella domstolen är FN:s huvudorgan för juridiska bedömningar och domslut, belägen i Fredspalatset i Haag i Nederländerna.

Huvudregeln är att endast stater, det vill säga inte individer, kan dra en tvist inför Internationella domstolen. När en stat samtyckt till att låta domstolen avgöra tvister har den också förbundit sig att lyda domstolens beslut.

Internationella domstolen har medverkat till att ett flertal tvister avgjorts. Exempelvis avgjorde den 1992 hur land- och sjögränsen skulle dras mellan El Salvador och Honduras. Domstolen har också löst en tvist om gränsdragningen på kontinentalsockeln mellan Danmark (Grönland) och Norge, vilket gällde ländernas fiskezoner.

Vid sidan av tvistelösning är en annan uppgift för domstolen att ge rådgivande yttranden på begäran av andra FN-organ. Det är alltså detta det aktuella fallet handlar om. ILO har bett domstolen om ett rådgivande yttrande och önskat en snabb handläggning.

Internationella domstolen består av 15 domare som väljs av FN:s generalförsamling och säkerhetsrådet. Den får inte ha mer än en domare från samma land. Nio domare måste vara ense för att ett beslut ska kunna fattas. Ett flertal domare är experter på internationell rätt och har diplomatbakgrund. Någon expertis på arbetsrätt kan domstolen knappas påstås ha. Rådgivande yttrande inväntas tidigast efter ca. ett år.

Niklas Bruun


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör