EU & arbetsrätt 4 2023


Europadomstolen tar upp klagomål från visselblåsare som påståtts medskyldiga till Macchiarinis forskningsfusk

• Europadomstolen för mänskliga rättigheter har beslutat ta upp klagomålet från fyra läkare som slog larm till sin arbetsgivare om kirurgen Paolo Macchiarinis forskningsfusk och livsfarliga experimenterande med syntetiska luftstrupar. Därmed har visselblåsarna passerat det första nålsögat i processen inför Europadomstolen.

Det dröjde länge innan arbetsgivaren Karolinska Institutet (KI) tog deras uppgifter på allvar (se EU & arbetsrätt nr 3/2021 s. 5). När KI:s ledning till sist slog fast att Macchiarini gjort sig skyldig till forskningsfusk, kom den också fram till att visselblåsarna varit medskyldiga eftersom de hade stått som medförfattare till några av hans artiklar.

Beslutet kunde inte överklagas trots att det fick allvarliga konsekvenser för de forskande läkarna. Eftersom de inte fick möjlighet att försvara sig mot anklagelserna, eller få sin sak prövad i domstol, bad läkarna den ideella organisationen Centrum för rättvisa att driva deras ärende i Europadomstolen.

Där gör de gällande att det svenska skyddet mot repressalier för visselblåsare och rätten att överklaga ingripande myndighetsbeslut i domstol inte uppfyller kraven i Europakonventionens artikel 6 om rätten till rättvis rättegång.

Domstolen beslöt i september att gå vidare med en granskning av fallet genom att ställa frågor till parterna. Svaren på domstolens frågor ska lämnas under våren 2024. Det händer inte särskilt ofta att Europadomstolen tar upp klagomål mot Sverige.

En dom i Macchiariniärendet skulle förtydliga hur skyddet för visselblåsare förhåller sig till rätten till rättvis rättegång och särskilt visselblåsares möjligheter att försvara sig mot anklagelser om att vara medskyldiga till de missförhållanden som avslöjats.

Macchiarini själv dömdes i juni 2023 av hovrätten till två och ett halvt års fängelse för grov misshandel på grund av experimenten med syntetiska luftstrupar.

Niklas Selberg, docent
Lunds universitet

Karl-Henrik Grinnemo m.fl. mot Sverige, ansökan nr 37988/21, Europadomstolens beslut den 18 september 2023 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör