EU & arbetsrätt 3 2024


 

Välkommen bok av den svenska modellens grand old man

Erland Olauson: Kollektivavtalsförhandlingar i den svenska modellen, Norstedts juridik 2024, 144 sidor 

• Statliga utredare kan uttala att vissa saker är främmande för den svenska modellen. Nyligen har samma modell enligt välkända rättsvetenskapare också trätt in i en ny era. Men vad är den svenska modellen för reglering av arbetsmarknaden? Det är inte i sig fastställt i lag. Det går inte heller att läsa sig till genom studier av sedvanliga rättskällor som förarbeten och rättspraxis.

Många gånger lyfts vissa särdrag fram: hög organisationsgrad på bägge sidor, hög kollektivavtalstäckning och vidsträckt rätt att vidta stridsåtgärder. Bakom det uppräknade finns såklart en mängd intressanta frågor som arbetsgivare och arbetstagare kan närma sig från olika perspektiv. Men det handlar i hög grad om val och dispositioner som privata aktörer gör utifrån sina intressen, och hur man då ska agera följer inte (och ska inte heller följa) av lagen.

Det är därför välkommet att den svenska modellens grand old man Erland Olauson, numera medlare och opartisk ordförande enligt Industriavtalet, delar med sig av sina erfarenheter i den nyutkomna boken Kollektivavtalsförhandlingar i den svenska modellen. Boken kan sägas röra två huvudteman. Det första är utmaningar för denna svenska modell och hur dessa utmaningar kan mötas. Det andra temat rör förhandlingar om ingående av rikstäckande kollektivavtal. Det kan sägas direkt att det är denna andra del som är mest läsvärd. Olauson definierar förhandlingar som en process där var och en av de inblandade utifrån sina intressen försöker närma sig sina mål genom att bli överens med övriga förhandlingsdeltagare.

De förhandlingar som Olauson beskriver är de som sker mellan organisationer som är medlemmar i huvudorganisationerna och deras förhandlingskarteller. Där är en utgångspunkt att det är tidsfråga när avtal ska slutas. Att en bransch ska lämnas utan riksavtal är otänkbart. Tidpunkten för bokens publicering kunde inte ha varit bättre. Arbetsmarknadskonflikten har gjort sitt återinträde på svensk arbetsmarknad. IF Metall strejkar alltjämt mot Tesla och Vårdförbundet stred nyligen mot SKR för kortare arbetstider. Boken sätter dessa konflikter i nytt ljus och ger en inblick i vilka överväganden som gjorts, eller i varje fall enligt Olauson borde ha gjorts.

Även om man såklart hade önskat mer, som en fördjupning kring hur man ska se på att EU-rätten kringskär möjligheterna till avtalslösningar och mer om jämställda löner så rekommenderar jag denna bok varmt. Särskilt till dem sysslar med arbetsrätt utan att vara inblandade i det som är den svenska modellens kärna. Nämligen förhandlingarna om rikstäckande kollektivavtal.

Erik Sjödin, docent
Institutet för social forskning 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör