EU & arbetsrätt 4 2024


Webbportal ska underlätta för utstationerande företag – EFS kritiskt

• En flerspråkig webbportal för att anmäla utstationering av arbetstagare blir snart verklighet om Europeiska kommissionen får sin vilja igenom. Europeiska fackliga samorganisationen (EFS) fruktar att ett sådant system skulle urholka skyddet för arbetstagarna.

Tvingande EU-regler garanterar utstationerade arbetstagare vissa arbetsvillkor. För att säkerställa efterlevnaden av dessa regler får medlemsstaterna begära att företag i andra medlemsstater anmäler att de utstationerar arbetstagare till medlemsstaten. Alla medlemsstater har använt sig av den möjligheten, men formerna ser olika ut. Här uppstår en administrativ börda för företag och risker för bristande arbetstagarskydd, enligt kommissionen. Därför föreslår den nu att EU inrättar ett enhetligt system för att anmäla utstationering.

Portalen syftar till att ersätta 27 nationella system för att anmäla utstationering med en enhetlig elektronisk blankett som kan fyllas i på det egna språket. Systemet ska kalkeras efter den tekniska lösning som redan finns på plats för utstationerade arbetstagare (förare) i vägtransportsektorn och ska vara användarvänligt och gratis. Kopplingen till informationssystemet för den inre marknaden ska minska medlemsstaternas kostnader. Enligt kommissionen blir det lättare för medlemsstaternas myndigheter att kommunicera med varandra och begära assistans, administrativt stöd och ömsesidig hjälp.

Medlemsstaterna måste inte delta i systemet. De som vill fortsätta använda sina egna system får alltså göra det. Nio medlemsstater har redan indikerat att de avser att gå över till det nya systemet. När de har gjort det ska anmälan genom det gemensamma systemet vara tillräcklig för att utstationera arbetstagare dit.

Vilka uppgifter som ska anmälas genom portalen ska kommissionen fastställa i en särskild rättsakt. Det sk vara information om tjänsteleverantörens, tjänstemottagarens och arbetstagarens identiteter, den kontaktperson som den behöriga myndigheten kan vända sig till samt information om utstationeringsuppdraget. Informationen ska möjliggöra kontroller av att arbetet bedrivs i enlighet med EU-rätten. Det framstår i dagsläget som att det nya systemet kommer att förmedla mindre information över nationsgränserna än vad medlemsstaterna kräver idag. En genomgång av dagens anmälningssystem visade att medlemsstaterna tillsammans kräver information på sammanlagt 300 olika punkter. Enligt förslaget bör i stället 30 räcka.

Genom att den nya portalen gör det enklare att anmäla utstationering kommer fler arbetsgivare att göra det, antar kommissionen. Kommissionens förhoppning är också att möjligheterna att skydda arbetstagarnas rättigheter förbättras Det syfte som framför allt lyfts fram i den faktapromemoria som förslaget bygger på är dock att den ska minska företagens administrativa börda och undanröja hinder för friheten att tillhandahålla tjänster över nationsgränserna i EU.

Föga förvånande är förslaget därför omstritt. EFS anser det är ett steg i fel riktning och argumenterar att besparingarna för företagen blir minimala samtidigt som skyddet för utstationerade arbetstagare försämras. Inspektioner försvåras till följd av att mängden information som ska anmälas minskas, antar EFS. I stället efterlyser EFS åtgärder mot falsk utstationering genom brevlådeföretag, mellanhänder och långa entreprenadkedjor.

Det nya systemet ändrar inte på de skyddsregler som gäller enligt utstationeringsdirektivet (96/71) eller direktivet om tillämpning av detta (2014/67). En nyhet är emellertid att arbetstagaren ska få en elektronisk kopia på anmälan om utstationering.

Niklas Selberg, docent
Lunds universitet

COM(2024) 531 Förslag till förordning om ett offentligt gränssnitt anslutet till informationssystemet för den inre marknaden för anmälan av utstationering av arbetstagare och om ändring av förordning (EU) nr 1024/2012, 13 november 2024 SWD(2024) 258 Commission staff working document, 13 november 2024 


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör