EU & arbetsrätt 1 2025

"Omnibus-paket" ska mjuka upp direktivet om företags aktsamhet och andra hållbarhetsregler

 • Bara månader efter att direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag antogs har Europeiska kommissionen lagt fram ett så kallat omnibuspaket för att mjuka upp reglerna i det och andra rättsakter som på olika sätt berör hållbarhet och arbetstagares rättigheter.

En omnibus är en typ av författningsförslag som används för att upphäva eller ändra flera EU-rättsakter samtidigt. Det nya förslaget, som presenterades den 26 februari, syftar till att minska företagens administrativa bördor och stärka EU:s globala konkurrenskraft. Tre rättsakter är centrala: direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag (2024/1760, CSDDD efter den engelska titeln Corporate Sustainability Due Diligence Directive), direktivet om företags hållbarhetsrapportering (2022/2464) och taxonomiförordningen (2020/852) som slår fast kriterier för att avgöra om en ekonomisk verksamhet är miljömässigt hållbar.

CSDDD trädde i kraft den 25 juli 2024 (se EU & arbetsrätt nr 2/2024 s. 4). Direktivet ska vara implementerat i medlemsländerna år 2026 och reglerar större företags ansvar för att säkerställa mänskliga rättigheter och miljöhänsyn genom hela värdekedjan. Direktivet innehåller bestämmelser som på flera olika sätt berör arbetstagares rättigheter. Medlemsstaterna ska bland annat säkerställa att vissa stora företag vidtar lämpliga åtgärder för ett effektivt samarbete med fackföreningar och andra organisationer, och att dessa under vissa förutsättningar ska kunna väcka talan vid påstådda rättighetsöverträdelser. En viktig del av direktivet är skyddet för arbetstagares rättigheter, inte enbart i medlemsstaterna utan också - och kanske framför allt – i tredje land. Direktivet är relevant för flera centrala delar av arbetsrätten, t.ex. föreningsfrihet, icke-diskriminering, förhandlingsskyldighet, anställningsvillkor och så vidare. CSDDD avser att skydda många olika intressenter och det är en utmaning i sig för företag att bedöma potentiell negativ inverkan för samtliga intressenter.

För att säkra ett fullgott skydd för arbetstagares rättigheter innehåller direktivet bland annat en möjlighet för fackföreningar att lämna in klagomål och krav på samarbete och samråd med berörda parter. Företagen ska också införa policyer och riskhanteringssystem i samråd med anställda, vilket syftar till att medföra ett ökat arbetstagarinflytande på nationell nivå, och samarbeta med berörda parter genom samråd i olika stadier av den due diligence-process som beskrivs i direktivet. Om företagen inte fullgör sina åligganden kan det leda till böter eller sanktionsavgifter samt skadestånd.

Det nya omnibus-förslaget innebär bland annat att hållbarhetsreglerna enbart ska gälla för större företag, och att implementering av CSDDD skjuts upp till mitten av 2028. Bestämmelserna om skadeståndsansvar vid överträdelser av CSDDD tas bort och även möjligheten för exempelvis arbetstagarorganisationer att väcka skadeståndstalan försvinner. Möjligheterna att väcka skadeståndstalan för skador sara om uppkommer i tredje land ska istället avgöras av medlemsstaternas nationella rätt.

Förslaget innebär flera förändringar som kan påverka arbetstagares rättigheter negativt, särskilt inom CSDDD:

• Begränsat ansvar i leveranskedjan: Företag ska endast behöva granska sina direkta leverantörer, med riskbedömningar vart femte år istället för årligen. Genom att endast fokusera på direkta leverantörer och undanta mindre aktörer från granskning, minskar möjligheten att identifiera och åtgärda arbetsrättsliga överträdelser längre ned i leveranskedjan.

• Kravet på att avsluta samarbeten med leverantörer som kränker mänskliga rättigheter tas bort, vilket kan leda till att ohållbara affärsrelationer fortsätter. /p>

• Förslaget tar bort möjligheten att hålla företag ansvariga på EU-nivå för brott mot CSDDD, vilket innebär att de endast kan hållas ansvariga enligt nationella lagar. Det kan försvåra för drabbade arbetstagare att söka rättvisa och minska företagens incitament att säkerställa goda arbetsförhållanden i hela leveranskedjan.

Definitionen av vilka individer och samhällen som företag måste ta hänsyn till i sin due diligence-process begränsas, vilket kan leda till att färre arbetstagare och lokalsamhällen konsulteras och skyddas. Nu fortsätter arbetet med att få lagstiftningen på plats. Omnibuspaketet har välkomnats av medlemsstaternas regeringar vid en första diskussion i ministerrådet. I parlamentet blev diskussionen däremot hetsig. Lagstiftningens slutliga utformning är inte avgjord.

Stina Bratt, universitetslektor

Stockholm Centre for Commercial Law

COM(2025) 80 om ändring av direktiven (EU) 2022/2464 och (EU) 2024/1760 vad gäller de datum från och med vilka medlemsstaterna ska tillämpa vissa krav avseende hållbarhetsrapportering och tillbörlig aktsamhet för företag

COM(2025) 81 amending Directives 2006/43, 2013/34, 2022/2464 and 2024/1760 as regards certain corporate sustainability reporting and due diligence requirements

COM(2025) 87 amending Regulation 2023/956 as regards simplifying and strengthening the carbon border adjustment mechanism

Utkast till delegerad förordning - Ares(2025)1546172 amending Commission Delegated Regulation 2021/2178 as regards the simplification of the content and presentation of information to be disclosed concerning environmentally sustainable activities and Commission Delegated Regulations 2021/2139 and 2023/2486 as regards simplification "Omnibus-paket" ska mjuka upp... of certain technical screening criteria for determining whether economic activities cause no significant harm to environmental objectives

 

Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör