Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Obefogade utrdrag ur brottsregister ska hindras

SVERIGE: Arbetsgivare ska inte få begära att arbetstagare visar upp utdrag ur det s.k. belastningsregistret om det inte finns godtagbara skäl för det. Det är utgångspunkten för en utredning som den svenska regeringen har tillsatt.

I belastningsregistret finns bland annat uppgifter om påföljder för brott, beslut om påföljdseftergift och om kontaktförbud. En arbetsgivare har ingen rätt att få ut uppgifter ur registret annat än i undantagsfall som är klart angivna i lag. Arbetstagaren själv kan däremot begära utdrag ur registret för att kontrollera vilka uppgifter om honom eller henne som finns där. På tio år har ansökningarna om sådana registerutdrag ökat från ca 40 000 till ca 199 000, vilket till stor del beror på att arbetsgivare i allt större utsträckning begär att arbetstagaren visar upp registeruppdrag i samband med rekrytering eller under anställningen.
En särskild utredare ska därför kartlägga varför arbetsgivare begär att arbetstagare visar upp utdrag ur belastningsregistret och vilken betydelse dessa ges i anställningsprocessen eller under anställningen. Utredaren ska även analysera vilka åtgärder som krävs för att säkerställa att arbetsgivare inte utan uttryckligt lagstöd begär att arbetssökande och anställda visar upp utdrag ur belastningsregistret, och ta ställning till vad som behöver göras för att uppnå rätt balans mellan å ena sidan arbetsgivares berättigade behov av att kunna kontrollera dessa registerutdrag i anställningsprocessen och å andra sidan arbetssökandes berättigade behov av skydd för sin personliga integritet.
Utredningen ska vara klar senast den 30 april 2014.

Länk
Kommittédirektiv 2013:56 Registerutdrag i arbetslivet

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Kerstin Ahlberg
 
Publicerad här den
2013-05-27
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt