Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Lagförslag om skydd för visselblåsare

Den svenska regeringen presenterar ett lagändringsförslag (prop 2015/16:128) för att stärka skyddet för visselblåsare. Skyddet består i att arbetstagare som utsätts för repressalier efter att ha slagit larm har rätt till skadestånd.

Redan i dag finns reglering som skyddar arbetstagare som slår larm, men regeringen anser att det finns ett behov av att förstärka skyddet. En arbetstagare som överväger att slå larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet ska kunna göra det utan att riskera att drabbas av repressalier från arbetsgivarens sida. Regeringen betonar att det finns ett allmänintresse av att allvarliga missförhållanden kommer fram och kan åtgärdas. Arbetstagare som utsätts för en repressalie av sin arbetsgivare i strid med den lagen ska ha rätt till skadestånd. Även inhyrda som slår larm om allvarliga missförhållanden i inhyrarens verksamhet ska omfattas av repressalieskyddet. Som grund¬läggande krav för att lagen ska vara tillämplig föreslås gälla att det ska vara fråga om ett larm om allvarliga missförhållanden i arbetsgivarens verksamhet.

Lagförslaget har föregåtts av en offentlig utredning. Utredningen, som antog namnet Utredningen om stärkt skydd för arbetstagare som slår larm, överlämnade sitt betänkande Visselblåsare – Stärkt skydd för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden (SOU 2014:31) i maj 2014.

I propositionen föreslås en ny lag om särskilt skydd mot repressalier för arbetstagare som slår larm om allvarliga missförhållanden. Förslaget innebär inte någon inskränkning av det skydd som kan gälla på annan grund. Det ger inte heller någon självständig rätt att slå larm. Lagen föreslås vara tvingande till arbetstagarens fördel och föreslås träda i kraft 1 januari 2017.

Länk
Prop 2015/16:128

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2016-04-01
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt