Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Sverige: lagförslag om system för indrivning av sanktionsavgifter vid utstationering

Regeringen lägger fram ett förslag till ny lag om ömsesidigt bistånd vid indrivning av vissa sanktionsavgifter vid utstationering. Den nya lagen är tänkt att underlätta tillämpningen av sanktionsavgifter när arbetsgivare inte följer bestämmelserna om utstationering i direktiv 96/71/EG (Utstationeringsdirektivet).

Den fria rörligheten för tjänster inom EU innebär att ett företag har rätt att använda sin egen arbetskraft för att utföra tjänster i en annan medlemsstat. Genom utstationeringsdirektivet har det fastställts att vissa arbets- och anställningsvillkor som gäller i värdstaten ska tillämpas när en arbetsgivare utstationerar arbetstagare dit. Utstationeringsdirektivet innehåller dock inga specifika regler om hur kontrollen av efterlevnaden av de rättigheter som anges i direktivet ska göras. Efter många års diskussion antogs direktiv 2014/67/EU om tillämpning av direktiv 96/71/EG om utstationering av arbetstagare i samband med tillhandahållande av tjänster (Tillämpningsdirektivet).

Syftet med tillämpningsdirektivet är att fastställa en gemensam ram med en uppsättning lämpliga bestämmelser, åtgärder och kontrollmekanismer för att förbättra och öka enhetligheten i genomförandet, tillämpningen och efterlevnaden av utstationeringsdirektivet. Direktivet innehåller bland annat bestämmelser om åtgärder för att förhindra att regler missbrukas eller kringgås och regler om sanktioner när detta sker.

Propositionen innehåller förslag till genomförande av bestämmelser om gränsöverskridande verkställighet av administrativa sanktionsavgifter, som utgör ett steg i att genomföra tillämpningsdirektivet i svensk rätt. Tanken är att förbättra samordningen mellan de nationella behöriga myndigheterna. Förslaget kopplar samman med redan existerande EU-regler om erkännande och verkställighet av exekutionstitlar och ömsesidigt bistånd mellan medlemsstaterna för indrivning av olika slags fordringar.

Enligt propositionen ska Kronofogdemyndigheten vara behörig myndighet i Sverige.

Den nya lagen och lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Länk
Prop 2016/17:26

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2016-10-18
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt