Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Ändringar i den svenska fredsplikten

Arbetsmarknadsdepartementet har lämnat förslag till ändringar i fredsplikten. Förslaget utgår från överenskommelsen mellan LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv som presenterades i juli. I promemorian föreslås begränsningar i rätten att vidta stridsåtgärder mot arbetsgivare som är bundna av kollektivavtal med en annan arbetstagarorganisation, samt att vidta stridsåtgärder vid rättstvister.

I Arbetsmarknadsdepartementets promemoria föreslås att stridsåtgärder endast ska vara lovliga om åtgärden har till ändamål att uppnå ett kollektivavtal som medför fredsplikt och om arbetstagarorganisationen inför åtgärden har förhandlat med arbetsgivaren om de krav som organisationen ställer. Dessutom föreslås ett utvidgat förbud mot stridsåtgärder som har till ändamål att utöva påtryckning i rättstvister. Förbudet omfattar även arbetsgivare och arbetstagare som inte är bundna av kollektivavtal. Förslaget innebär ändringar i lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet. Det handlar framförallt om två nya paragrafer som reglerar begränsningarna av stridsåtgärder när arbetsgivaren är bundet av ett annat kollektivavtal (41d §) respektive förbudet mot stridsåtgärder vid rättstvister (41e §).

Förslaget påverkar inte rätten att delta i s.k. indrivningsblockader eller sympatiåtgärder. Det medför inte heller någon utökad fredsplikt i förhållande till en arbetsgivare som saknar kollektivavtal för det aktuella arbetet. Inte heller rätten att vidta politiska stridsåtgärder eller internationella sympatiåtgärder påverkas av förslaget.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Länk
DS 2018:40

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Caroline Johansson
 
Publicerad här den
2018-11-01
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt