EU & arbetsrätt 3 2012


 

Kommissionen ger sig inte om EU-regler för gränsöverskridande avtal

Hur kan man åstadkomma större rättssäkerhet i tilllämpningen av de gränsöverskridande avtal som sluts i multinationella företag? Det frågar Europeiska kommissionen i ett arbetspapper där den bjuder in alla intresserade att lämna synpunkter.

Det kommissionen syftar på är avtal som sluts mellan ledningen för det multinationella företaget och någon form av arbetstagarrepresentation, tex. en facklig federation på Europanivå, och som är tänkta att gälla för de anställda över hela Europa, eller t.o.m. globalt. Sådana blir allt vanligare och kommissionen försöker på olika sätt understödja den här utvecklingen.

Men ett problem, som kommissionen ser det, är att det inte fi nns några garantier för att de verkligen tillämpas som tänkt. Varje land har sina egna regler om hur avtalsförhandlingar ska gå till, vilka rättsverkningar ett kollektivavtal har och vilka som blir bundna av det, och det är långtifrån givet vilka rättsliga effekter, om ens några, som ett avtal som ingås med en koncernledning i t.ex. Frankrike får i de andra länder där företaget har verksamhet. Därför aviserade kommissionen 2005 att den tänkte föreslå EU-regler som ska göra det möjligt för parterna ”att formalisera karaktären på och resultaten av de gränsöverskridande kollektivförhandlingarna” (se EU & arbetsrätt nr 2/2005 s. 5). En grupp forskare fi ck i uppdrag att ta fram ett förslag (se EU & arbetsrätt nr 2/2006 s. 1), men det väckte ingen större entusiasm hos arbetsmarknadens parter. Arbetsgivarna i BusinessEurope vill över huvud taget inte ha några regler, inte ens om det blir frivilligt att använda dem, medan Europafacket inte tyckte att förslaget var tillräckligt bra.

Men kommissionen ger sig inte och nu börjar den i andra änden. Utan att lägga fram något förslag beskriver den en rad problem som behöver lösas, och ber om synpunkter före årsskiftet.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör