EU & arbetsrätt 2 2013


 

Sjukdom kan vara funktionshinder och nedsatt arbetstid rimlig anpassningsåtgärd

Att en begränsning beror på sjukdom utesluter inte att den är ett funktionshinder i det allmänna likabehandlingsdirektivets (2000/78) mening, och inte heller det faktum att den enda anpassningsåtgärd som behövs för att arbetstagaren ska kunna arbeta är nedsatt arbetstid. Det avgörande är att begränsningen i samspel med olika hinder motverkar personens fulla och verkliga deltagande i arbetslivet på lika villkor som andra, och att den kommer att bestå under lång tid. Det konstaterar nu också EU-domstolen i två mål som hänskjutits dit av Sø- og Handelsretten (se EU & arbetsrätt nr 4/2012 s. 3)

Spisksnärtskada och en annan med artros (slidgigt). När de hade varit sjukskrivna i 120 dagar kunde arbetsgivarna säga upp dem med kortare uppsägningstid än normalt, med stöd av en regel i funktionærloven. Men kvinnorna är funktionshindrade, och i stället för att säga upp dem borde arbetsgivaren ha vidtagit anpassningsåtgärder enligt det allmänna likabehandlingsdirektivet, hävdar deras fackförbund HK Danmark som menar att de hade kunnat arbeta om de hade fått nedsatt arbetstid. Arbetsgivarna invände dels att kvinnornas besvär inte var funktionshinder i direktivets mening, dels att arbetstidsförkortning under alla omständigheter inte är en sådan anpassningsåtgärd som direktivet kräver.

På båda punkterna går EU-domstolen emot arbetsgivarna. För tolkningen av begreppet funktionshinder utgår den från FN-konventionen om rättigheter för personer med funktions-nedsättning som EU ratificerade 2010. Och arbetstidsförkortning kan vara en sådan anpassningsåtgärd som arbetsgivaren är skyldig att erbjuda den funktionshindrade, om den inte medför en oproportionerlig börda för denne. Det senare blir den danska domstolens sak att avgöra.

EU-domstolens dom innebär också att det inte går att säga upp en funktionshindrad arbetstagare på grund av hennes sjukfrånvaro om frånvaron beror på att arbetsgivaren inte har vidtagit några anpassningsåtgärder.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör