EU & arbetsrätt 1 2018


Finska Arbetsdomstolen frågar om rätt att föra över semester vid sjukdom

Är det förenligt med EU-rätten att en arbetstagare inte får föra över semesterdagar som han eller hon inte har kunnat ta ut under året, om arbetstagaren ändå får de fyra veckors betalda semester som arbetstidsdirektivet föreskriver? Det är i sammanfattning frågan i ett mål som den finska Arbetsdomstolen har hänskjutit till EU-domstolen för ett förhandsavgörande.

EU-domstolen har genom åren haft en mängd mål som har rört rätten att föra över semesterdagar som arbetstagaren inte har kunnat utnyttja på grund av sjukdom. Domstolen har då i stor utsträckning underkänt regler som inneburit att semesterdagar som inte har utnyttjats under året/ordinarie semesterperiod har frusit inne. Såväl Danmark som Finland och Norge har tidigare ändrat sina semesterlagar för att leva upp till denna praxis (se t.ex. EU & arbetsrätt 2/2014 s. 3, 1/2012 s. 2 och ”Ändringar till intjänandet av semester under familjeledighet samt sjukdagar under semester” på Arbetsrättsportalen).

Det mål som Arbetsdomstolen i Finland begärt förhandsavgörande i skiljer sig dock i ett viktigt avseende från de tidigare. Det rör tolkningen av ett kollektivavtal som ger arbetstagarna längre betald semester än de fyra veckor som arbetstidsdirektivet föreskriver, och det är de överskjutande dagarna som inte kan föras över till senare. Frågan är nu om även en sådan begränsning strider mot EU-rätten.

De som tvistar är parterna i kollektivavtalet, förhandlingsorganisationen TSN som samlar tre fackförbund för personal inom hälsovård och sociala tjänster, och arbetsgivarorganisationen Välfärdsbranschens förbund.

Kerstin Ahlberg

C-609/17, Terveys-ja sosiaalialan neuvottelujärjestö (TSN) ry mot Hyvinvointialan liitto ry Intervenient: Fimlab Laboratoriot Oy


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör