Nordiskt nyhetsbrev
nr 4 2024
Publicerad: 2025-01-10
 
Prenumerera Tidigare nummer

 

Norge måste lägga fram konkreta bevis för att begränsningarna är proportionella
Mycket talar för att de norska åtstramningarna i möjligheterna att hyra in arbetskraft begränsar etableringsfriheten. Därför måste staten lägga fram konkret dokumentation i den nationella domstolen för att styrka att de är ägnade att uppnå syftet att skydda arbetstagarna och dessutom är proportionella. Det är innebörden av Efta-domstolens rådgivande yttrande till Oslo tingsrätt i målet mellan tio bemanningsföretag och norska staten (se EU & arbetsrätt nr 1/2024 s. 2).

Finland hade stort bedömningsutrymme Föreningsfriheten inte kränkt
Det var inte någon föreningsrättskränkning när finska Posti OY drog in lönen för anställda som vägrade lära upp inhyrda arbetstagare till presumtiva strejkbrytare. Staterna har ett stort bedömningsutrymme när det gäller föreningsfriheten och Finland hade inte överskridit det. Det slog Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast i en färsk dom.

Kommissionen kritiseras för senfärdiga beslut om farliga kemikalier
Europeiska kommissionens konstanta förseningar med att förbereda beslut om farliga kemiska ämnen utgör administrativa missförhållanden som innebär ett hot mot människors hälsa och mot miljön. Det konstaterar Europeiska ombudsmannen Emily O’Reilly i ett skarpt uttalande.

Traktamenten för piloter och kabinpersonal behöver inte vara lika höga
Eftersom traktamentena är lön och piloterna och den i huvudsak kvinnliga kabinpersonalen inte har likvärdiga arbeten finns det inget hinder mot att de får olika höga traktamenten. Det blev EU-domstolens svar i det uppmärksammade Stavla-målet som slutade i en verklig antiklimax efter all uppståndelse som det har väckt.

EU-domstolen underkände regel som skulle motverka brevlådeföretag – men resten av "vägpaketet" står fast
Reglerna om utstationering av förare inom vägtransportsektorn och om ”avkylningsperioder” mellan cabotagetransporter står fast. Däremot upphäver EU-domstolen den regel som innebär att fordon som kör internationella transporter måste återvända till etableringsstaten var åttonde vecka. Det blev resultatet när domstolens stora kammare på en och samma gång avgjorde femton olika mål där sju av EU:s medlemsstater försökte välta det så kallade vägpaketet från 2021 över ända.

 

 
 

 

Styrelseledamot kan vara arbetstagare
Webbportal ska underlätta för utstationerande företag – EFS kritiskt
von der Leyen ändrade sig om kommissionär
Nationella domstolar skyldiga motivera varför de inte begär förhandsavgörande – också när de nekar prövningstillstånd
Förbud mot facklig demonstration under pandemin godtogs av Europadomstolen
  35-årsgräns för anställning som polis var inte diskriminerande
  Imponerande bok om motsättningarna mellan internationell privaträtt, arbetsrätt och fri rörlighet
  Arbetsrätt tema i Arbetsmarknad & Arbetsliv
 


Nya mål
Kalendariet
---------------------------
Ladda ner EU och arbetsrätt som pdf Nyhetsbrevet som PDF

 



Läs också webbmagasinet Arbeidsliv i Norden som bevakar aktuella utvecklingar och teman på den nordiska arbetsmarknaden.


Nordiska ministerrådet

EU & arbetsrätt får ekonomiskt stöd av Nordiska ministerrådet
 
       
       
       
   

 

 
     
       
 
EU & arbetsrätt ges ut av Institutet för social civilrätt vid Stockholms universitets juridiska institution i samarbete med Svenska handelshögskolan i Helsingfors, Handelshøjskolen i Köpenhamn, Helsingfors universitet, Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning, Oslo universitet, Köpenhamns Universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet, Handelshøyskolen BI och Aarhus universitet.
Redaktör och ansvarig utgivare: Kerstin Ahlberg, tel +46 (0)8 16 32 86 • fax +46 (0)8 612 41 09
I redaktionen: Kristin Alsos, Niklas Bruun, Gina Bråthen, Laura Carlson, Örjan Edström, Ronnie Eklund, Stein Evju, Petra Herzfeld Olsson, Jens Kristiansen, Ulla Liukkunen, Ruth Nielsen, Birgitta Nyström och Natalie Videbæk Munkholm.
Postadress: Institutet för social civilrätt, Juridiska institutionen, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm, Sverige.
ISSN: 1402-3008