Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 
Från utredning till HD och AD:s domar
- dokument i den finska lagstiftningskedjan
1.Förarbeten
2.Regeringens proposition
3.Riksdagens behandling
4.Lagar och andra författningar
5.Rättspraxis


Sök dokument i finska rättsdatabaser
FFS i fulltext
Föreskrifter av myndigheter
Regeringens propositioner
Riksdagens utskott
Rättspraxis



Läs EU & arbetsrätt >>

Arbetsrättsportalen och EU & arbetsrätt får ekonomiskt stöd av Nordiska Ministerrådet
  Sök dokument i finska rättsdatabaser

Det finns oftast flera sökvägar till dokumenten nedanför. Vi har lyft fram dem som vi tror är till störst hjälp för ovana besökare.


Lagar och andra författningar
FFS i fulltext
Gå till www.finlex.fi/sv/. Klicka på lagstiftning. Du kan välja
  • uppdaterad (konsoliderad) lagstiftning,
  • ursprungliga författningar,
  • författningsändringsregister (på finska), men med de författningsnummer,som anges kommer Du vidare
  • elektronisk författningssamling och
  • författningar i inofficiell översättning.

Du kan söka på flera olika sätt.

Om du söker efter en viss lag och känner till FFS-numret är det enklast att använda det. Det finns också möjlighet att använda sökord. Du kan också använda en förteckning över sökord, i menyn kallas de stickord. För sökning med sökord/stickord hittar du boxar till vänster.

Om du har bara den vardagliga beteckningen på en lag, t.ex. samarbetslagen (officiellt, lag om samarbete i företag 334/2007) återstår det att försöka finna ett lämpligt stickord i menyn eller formulera ett lämpligt sökord. Ofta kan det vara mest praktiskt att finna författningens officiella namn eller nummer i litteraturen eller via en dom.

Föreskrifter utfärdade av myndigheter
Gå till http://www.finlex.fi/sv/. Klicka på Myndigheter. Delen myndigheter av Statens författningsdata. FINLEX, innehåller olika myndigheters beslutsmaterial. Det finns en rubrik att klicka på för var och en av följande typer av myndighetsmaterial:
  • anvisningar och föreskrifter av ministerier och centrala ämbetsverk,
  • justitiekanslers beslut,
  • allmänt bindande kollektivavtal
  • datasekretessnämndens avgöranden.
Datasekretessnämndens avgöranden finns inte på svenska. Delen anvisningar och föreskrifter av ministerier och centrala ämbetsverk är uppdelad enlig ministerier och övriga statliga myndigheter. Föreskrifter från ministerierna är grupperade per ministerium. Ministerierna är alfabetiserade enligt deras benämning på finska. Efter den finska benämningen anges den svenska. Genom att klicka på den svenska rubriken för ett ministerium kommer förteckningen över föreskrifter fram på svenska. Övriga statliga myndigheter år alfabetiserade på finska. Efter den finska benämningen anges den svenska. Genom att klicka på den svenska rubriken för ett ministerium kommer förteckningen över föreskrifter fram på svenska.

Förarbeten
Förarbeten av typen statliga kommittéer, arbetsgrupper o.s.v. kan sökas på finska på www.hare.vn.fi. Databasen är inte komplett. Man kan finna hänvisningar till t.ex. ministeriers hemsidor med beskrivning av lagstftiftningsprojekt. I vissa fall kan man genom att klicka på sv få en sådan beskrivning på svenska.

Regeringens propositioner
Gå till www.riksdagen.fi. I kolumnen till vänster, under rubriken genvägar, klicka på riksdagsärenden och dokument. Här kan du i kolumnen till vänster under rubriken ärendekategori välja bl.a. regeringens propositioner RP. Nu har du tre valmöjligheter: söka med sökord, söka med propositionens nummer eller söka med sökord från en meny. Senaste propositioner avgivna till riksdagen kan du välja uppe i den breda kolumnen på mitten av sidan. Senast slutbehandlade propositioner kan du välja i den breda kolumnen på mitten av sidan. Då du finner en proposition med de ovan angivna metoderna får du samtidigt en översikt över behandlingsskedena i riksdagen. Från denna översikt kan du direkt klicka på t.ex. ett utskottsbetänkande eller debatten i plenum. Om lagen hunnit bli utgiven i författningssamlingen finner du även beteckning för den och kan genom att klicka på den få fram lagtexten.

Betänkanden från riksdagens utskott
En möjlighet att finna utskottsbetänkanden är via översikten som beskrevs omedelbart här ovan. En annan möjlighet är att gå till www.riksdagen.fi, klicka i kolumnen till vänster, under rubriken Genvägar, klicka på Riksdagsärenden och dokument, i den liggande menyn uppe, klicka dokument, i boxen ärendetyp, välj utskottbetänkande och –utlåtande. Du kan söka med utskottsförkortning och nummer för betänkande, eller med sökord. Du kan ta fram listor över ”senast publicerade” betänkanden eller betänkanden från ett visst utskott och/eller under ett visst riksmöte. Från listan kan du klicka dig vidare till dokumenten i fulltext. För att veta hur långt riksdagen har kommit i behandlingen av ett visst lagförslag se beskrivningen ovan om översikten under rubriken regeringens proposition.

Rättspraxis
Gå till Statens FÖRFATTNINGSDATA - FINLEX ®, www.finlex.fi/sv/, klicka på rättspraxis. Du får fram en meny där du kan välja avgöranden från olika domstolar. Arbetsrättsligt är de mest relevanta Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen (på finska), Hovrätter, Arbetsdomstolen och rättspraxis i litteraturen.

Högsta domstolen. Klicka på rubriken och du får fram HD-prejudikat på svenska.

Databasen över prejudikaten innehåller rubriker (sammandrag) för alla domar som har publicerats i HD:s årsbok från 1980. Har en dom ursprungligen avfattats på svenska innehåller databasen hela utslagsredogörelsen.

Du kan söka en dom genom att ange nummer/år i de utsatta boxarna. Du kan klicka fram förteckningar över fall från ett visst år. I en box till vänster kan du göra fritextsökning med sökord. Alternativt kan du söka via en förteckning över stickord.

Arbetsdomstolen. Klicka på rubriken och du får fram AD domar på svenska. Databasen över arbetsdomstolens domar innehåller rubriker (sammandrag) för alla domar som arbetsdomstolen givit från år 1970. Har en dom ursprungligen givits på svenska innehåller databasen hela utslagsredogörelsen (ca 10 fall).

Du kan söka på fallets nummer genom att fylla i nummer och år i var sin box uppe till höger. Till vänster kan du också göra en fri textsökning.
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt