Arbetsröttsportalen
 
 
Startsida Sök på portalen Sök i nordiska rättsdatabaser
           
 
Logga in här  Ändra lösenord  Anslut dig till Arbetsrättsportalen   
 
 

 

Ändringar i den finska semesterlagen

Den finska regeringen har lagt fram en proposition (RP 203/2013) om ändringar i den finska semesterlagen (162/2005). Syftet med propositionen är att skapa klarhet i rättsläget och uppfylla de krav som ställs i EU-lagstiftningen.

Den första ändringen gäller beräkning av semesterlönen för arbetstagare och tjänstemän med vecko- eller månadslön. I de fall där arbetstagarnas och tjänstemännens arbetstid och i motsvarande mån deras lön ändras under kvalifikationsåret ska semesterlönen beräknas enligt den procentbaserade regeln för beräkning av semesterlönen. Om arbetstiden och i motsvarande mån lönen ändras först efter kvalifikationsårets utgång men innan semestern eller en del av semestern börjar, beräknas semesterlönen utgående från den lön som bestäms på basis av arbetstiden under kvalifikationsåret. Enligt den gällande semesterlagen bestäms personens lön för semestertiden enligt situationen vid semesterns början, vilket är i strid med EU-domstolens avgöranden (i mål C-486/08 och i de förenade målen C-229/11 och C-230/11).

Dessutom föreslås det att till lagen fogas en bestämmelse om divisorer för vecko- och månadslön som ska användas vid beräkning av semesterersättning som betalas när anställningsförhållandet upphör. Enligt den gällande semesterlagen iakttas vid beräknandet av semesterersättningen i tillämpliga delar vad som bestäms om semesterlön, vilket har lett till tolkningsproblem bland annat på grund av att de månader som infaller vid tidpunkten då anställningsförhållandet upphör kan vara av olika längd, och de påverkar således beloppet av semesterersättning. I syfte att skapa klarhet föreslås det att lönen för en semesterdag beräknas således att veckolönen divideras med sex och månadslönen med 25.

Vidare föreslås det ändringar i semesterlagens bestämmelse om arbetstagares rätt att få sin semester eller en del av den flyttad fram på grund av en period av arbetsoförmåga som infallit under semestern. Enligt den gällande semesterlagen utgör de första sju dagarna vid en tillfällig arbetsförmåga under semester så kallade karensdagar som inte kan flyttas fram. Eftersom den gällande bestämmelsen avses vara i strid med EU-lagstiftningen (se mål C-78/11) föreslås det att bestämmelsen ändras så att rätten att få semestern flyttad ska gälla redan den första dagen av sjukfrånvaro.

Ändringar avses träda i kraft den 1 april 2013.

Länk
Prop. RP 203/2012

Tillbaka

Skriv ut sidan
 
Publicerad av
Mimosa Lith
 
Publicerad här den
2013-01-31
 
 
  Om Arbetsrättsportalen | Redaktör | Om cookies | © Institutet för social civilrätt