Nordiskt nyhetsbrev
nr 1 2025
Publicerad: 2025-04-07
 
Prenumerera Tidigare nummer

 

Omnibus-paket" ska mjuka upp direktivet om företags aktsamhet och andra hållbarhetsregler
Bara månader efter att direktivet om tillbörlig aktsamhet för företag antogs har Europeiska kommissionen lagt fram ett så kallat omnibuspaket för att mjuka upp reglerna i det och andra rättsakter som på olika sätt berör hållbarhet och arbetstagares rättigheter.

Generaladvokat håller med Danmark och Sverige: Minimilönedirektivet bör upphävas
Direktivet om tillräckliga minimilöner (2022/2041) bör upphävas i sin helhet. Det anser EU-domstolens generaladvokat Nicholas Emiliou som alltså håller med Danmark och Sverige i sitt förslag till dom i det omtalade målet om minimilönedirektivets giltighet (se EU & arbetsrätt nr 3/2023 s. 4). Frågan är nu om domstolen ska komma fram till samma tolkning av EU:s fördrag som generaladvokaten. Det är inte givet.

Kommissionen: Med en 28:e rättsordning slipper företag tillämpa nationell arbetsrätt
Ingen ny arbetsrättslig lagstiftning står på Europeiska kommissionens arbetsprogram för 2025 som är helt inriktat på regelförenkling och att mjuka upp/upphäva existerande regler. Redan nu aviserar kommissionen dock att den senare under mandatperioden tänker föreslå en rättsakt som ska göra det möjligt för vissa företag att verka på den inre marknaden utan att behöva tillämpa medlemsländernas nationella rätt på flera områden – däribland deras arbetsrättsliga regler.

Samtycke krävs för att ta över närstående rättigheter
En arbetsgivare kan inte ta över sina anställdas närstående rättigheter utan att de ger sin tillåtelse. Det har belgiska staten och dess nationalorkester fått erfara efter en färsk dom i EU-domstolen.

Även kollektivavtal om persondata måste uppfylla alla GDPR:s principer
Kollektivavtal om arbetsgivarens hantering av känsliga personuppgifter måste följa de övergripande principerna i dataskyddsförordningen (2016/679), och nationella domstolar har full frihet att pröva om kollektivavtalet respekterar förordningen. Detta framgår av en dom från EUdomstolen.

 

 
 

 

Tre skilda rättsprocesser och ett stortingsval avgör framtiden för Norges regler om inhyrning
"Pakt för den europeiska sociala dialogen" ska förbättra samarbetet mellan kommissionen och arbetsmarknadens parter
Även hushållsarbetares dagliga arbetstid måste registreras
  Moldavien kränkte förbudet mot slaveri och tvångsarbete
  Nyhetsbrevet som PDF

 



Läs också webbmagasinet Arbeidsliv i Norden som bevakar aktuella utvecklingar och teman på den nordiska arbetsmarknaden.


Nordiska ministerrådet

EU & arbetsrätt får ekonomiskt stöd av Nordiska ministerrådet
 
       
       
       
   

 

 
     
       
 
EU & arbetsrätt ges ut av Institutet för social civilrätt vid Stockholms universitets juridiska institution i samarbete med Svenska handelshögskolan i Helsingfors, Handelshøjskolen i Köpenhamn, Helsingfors universitet, Fafo Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning, Oslo universitet, Köpenhamns Universitet, Lunds universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet, Handelshøyskolen BI och Aarhus universitet.
Redaktör och ansvarig utgivare: Kerstin Ahlberg, tel +46 (0)8 16 32 86 • fax +46 (0)8 612 41 09
I redaktionen: Kristin Alsos, Niklas Bruun, Gina Bråthen, Laura Carlson, Örjan Edström, Ronnie Eklund, Stein Evju, Petra Herzfeld Olsson, Jens Kristiansen, Ulla Liukkunen, Ruth Nielsen, Birgitta Nyström och Natalie Videbæk Munkholm.
Postadress: Institutet för social civilrätt, Juridiska institutionen, Stockholms universitet, 106 91 Stockholm, Sverige.
ISSN: 1402-3008