Fri rörlighet i Norden:
Svenska kranförare får inte arbeta i Finland
Kollektivavtalsbaserad utbildning döms ut
Den svenska utbildningen av kranförare håller så låg nivå att den inte kan godkännas i Finland. Det är innebörden av en färsk dom från Finlands Högsta förvaltningsdomstol, som är ett av många aktuella exempel på vad debatten om förhållandet mellan medlemsländernas arbetsrätt och EG-fördragets regler om fri rörlighet handlar om.
Vikinglinjen går till engelsk domstol
för att hindra strejk bland finska sjömän
Finska Sjömansunionen är instämd inför en engelsk domstol där Vikinglinjen med hänvisning till EG-rätten och dess princip om den fria rörligheten för tjänster kräver att domstolen skall förbjuda Sjömansunionen att vidta stridsåtgärder för att förhindra att färjan Rosella flaggas ut till Estland eller något annat EU-land.
ILO-kritik mot Sverige och Danmark
ledde till svårlöst konflikt
Både Sverige och Danmark kritiserades våren 2003 av ILOs föreningsfrihetskommitté för att ha kränkt den fackliga föreningsfriheten genom att stifta lagar som underminerade gällande kollektivavtal. Regeringarna uppmanades därför att ta upp överläggningar med arbetsmarknadens parter för att finna lösningar som dessa kunde godta. Fortfarande efter ett och ett halvt år tycks dock regeringarna vara oförmögna att åtgärda bristerna.
EU-regler om europabolag i kraft
– men arbetstagarinflytandet oreglerat i 20 länder
Endast åtta av de 28 EU-/EES-länderna hade genomfört direktivet om arbetstagarinflytande i europabolag när stadgan med de associationsrättsliga reglerna för europabolagen trädde kraft, och det finns redan exempel på att bolag registrerats trots att arbetstagarna saknar medinflytande. Rättsliga efterspel är att vänta.
Arbetslivsinstitutet satsar på arbetsrätten
Arbetslivsinstitutet satsar på att förstärka sin arbetsrättsforskning. En professur i arbetsrätt har nyligen inrättats, och den 29 november utsågs Jonas Malmberg till professor. |
|
|
|
Jonas Malmberg är nyligen utsedd professor. |
Krånglig överenskommelse om arbetstagarinflytande vid gränsöverskridande fusioner
En politisk överenskommelse om förslaget till direktiv om gränsöverskridande fusioner träffades av ministerrådet i slutet av november.
Kommissionen ”hotar” med lagstiftning
om parternas avtal inte fyller gemenskapsmål
Om Europeiska Fackliga Samorganisationen (EFS), Unice och CEEP sluter avtal som skall genomföras av dem själva kommer kommissionen ändå att lägga fram lagförslag, om den anser att avtalen inte uppfyller gemenskapsmålen. Den anser sig kunna använda sin initiativrätt när som helst, även under genomförandeperioden, om den anser att någon av arbetsmarknadens parter förhalar att gemenskapsmålen nås. Det skriver kommissionen i ett meddelande som kom i augusti.
|