EU & arbetsrätt 3 2005


 

AD filade länge på frågorna till EG-domstolen i Laval-målet

Efter mycket filande på frågornas formulering fick den svenska Arbetsdomstolen den 15 september iväg sin begäran om förhandsavgörande i målet mellan Laval un Partneri Ltd och Svenska Byggnadsarbetareförbundet/Svenska Elektrikerförbundet till EG-domstolen. Beslutet att hänskjuta målet dit fattade AD redan i april (se EU & arbetsrätt nr 2/2005).

Av den svenska utstationeringslagen framgår inte uttryckligen att utländska arbetsgivare som sänder arbetstagare till Sverige förväntas tilllämpa de arbets- och anställningsvillkor som gäller enligt svenska kollektivavtal. Det är en av de omständigheter som Arbetsdomstolen tagit fasta på. Den första frågan lyder något förenklad:
Är det förenligt med EG-fördragets regler om fri rörlighet för tjänster och förbud mot diskriminering på grund av nationalitet samt utstationeringsdirektivet att fackliga organisationer genom blockad försöker förmå ett gästande tjänsteföretag att teckna kollektivavtal i värdlandet om sådana arbets- och anställningsvillkor som i det aktuella målet, om den lag som genomför utstationeringsdirektivet i värdlandet saknar uttryckliga bestämmelser om tilllämpning av arbets- och anställningsvillkor i kollektivavtal?

Den andra frågan inleds med en beskrivning av den s k lex Britannia och framhåller att den innebär att utländska företag kan utsättas för stridsåtgärder som skulle vara förbjudna att vidta mot svenska företag. AD frågar sedan (något förenklat):
Hindrar EG-fördragets regler om fri rörlighet för tjänster och förbud mot diskriminering på grund av nationalitet samt utstationeringsdirektivet en tillämpning av lex Britannia – som också innebär att svenska kollektivavtal får företräde framför redan träffade utländska kollektivavtal – på blockader som vidtas av svenska fackliga organisationer mot gästande tjänsteföretag?

AD avslutar med en önskan om att EG-domstolen skall handlägga målet skyndsamt, på grund av dess stora betydelse för den svenska arbetsmarknaden.

I EG-domstolen har målet beteckningen C-341/05. Så snart ADs inlaga har översatts får samtliga medlemsstater, liksom Europeiska kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet två månader på sig att yttra sig i målet. Kommissionen yttrar sig alltid. Det väckte stor uppmärksamhet när kommissionären för den inre marknaden, Charlie McCreevy, på besök i Sverige deklarerade att kommissionen då kommer att ställa sig på Lavals sida. Uppenbarligen hade detta inte diskuterats färdigt inom kommissionen, eftersom dess ordförande José Manuel Barroso några dagar senare påstod att McCreevy måste ha blivit missuppfattad.


ADs begäran om förhandsavgörande finns i sin helhet på
http://www.arbetsdomstolen.se under rubriken AD-info.
ADs frågor på alla officiella EU-språk finner man genom att söka på målnumret på http://curia.eu.int


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör