EU & arbetsrätt 4 2007


 

Möjlighet överföra intjänad rätt till tjänstepension struken i ändrat direktivförslag

Trots att Europeiska kommissionen lagt fram ett nästan helt omarbetat förslag kunde medlemsstaternas regeringar vid sitt möte i början av december inte nå någon politisk överenskommelse om direktivet om "bättre möjligheter att överföra kompletterande pensionsrättigheter". Inte ens detta namn finns längre kvar, eftersom det nya förslaget har en annan tyngdpunkt än det ursprungliga.

Syftet med direktivet är att underlätta rörligheten på arbetsmarknaden som, enligt kommissionen, motverkas av hur de pensionssystem som kompletterar de allmänna lagstadgade pensionerna är konstruerade. Det ursprungliga förslaget innehöll därför regler om vilka villkor som ska få ställas för att man ska börja tjäna in pension, regler om bevarande av intjänade rättigheter och regler som skulle ge arbetstagare rätt att föra över intjänade rättigheter mellan olika pensionssystem när de byter jobb (se EU & arbetsrätt nr 3/2005 sid 1).

Förslaget blev hårt kritiserat särskilt av arbetsmarknadens parter, för att det skulle ha inneburit stora ingrepp i den fria förhandlingsrätten och redan existerande kollektivavtal (se EU & arbetsrätt nr 2/2006 sid 5). I det ändrade förslag som kommissionen lade fram i oktober har artikeln om rätt att överföra intjänade pensionsrättigheter strukits, och direktivet föreslås nu få rubriken Direktiv om minimikrav för ökad rörlighet för arbetstagare genom förbättrade villkor för intjänande och bevarande av kompletterande pensionsrättigheter. Även i övrigt är direktivförslaget så omarbetat att bara en bråkdel av den ursprungliga texten är intakt. Den nya texten är starkt influerad av Europaparlamentets ståndpunkt.

Europeiska fackliga samorganisationen kritiserade denna och ansåg att den innebar ett steg bakåt jämfört med det ursprungliga förslaget, medan de svenska fackliga organisationerna tvärtom tyckte sig ha fått många av sina synpunkter tillgodosedda. Bland annat införs en möjlighet att sluta kollektivavtal som avviker från de två centrala artiklarna i direktivet. Arbetsgivarorganisationen BusinessEurope skriver i ett uttalande om kommissionens ändrade förslag att flera av ändringarna är välkomna, men att avgörande problem kvarstår. Det anser uppenbarligen även flera av medlemsstaternas regeringar. För att direktivet ska kunna antas krävs ett enhälligt beslut.  


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör