EU & arbetsrätt 3-4 2019


Nya tag i förhandlingarna om EU:s anslutning till Europakonventionen

Nu ska det bli ny fart på förhandlingarna om EU:s anslutning till Europakonventionen om mänskliga rättigheter (EKMR) efter att ministerrådet gett Europeiska kommissionen kompletterande förhandlingsdirektiv.

Det är hela tio år sedan medlemsländerna genom Lissabonfördraget beslöt att EU ska ansluta sig till EKMR. I december 2014 underkände EU-domstolen emellertid det utkast till anslutningsavtal som kommissionen och Europarådet hade förhandlat fram (se EU & arbetsrätt nr 1/2015 s 6). Enligt domstolen var det inte förenligt med EU:s fördrag eftersom det innebar att EU skulle behandlas som vilken stat som helst som är ansluten till konventionen. Men EU-rättens karaktär är unik, särskild och självständig i förhållande till både nationella rättsordningar och folkrätten, framhöll domstolen. Förslaget till anslutningsavtal respekterade och skyddade inte denna särart och detta oberoende tillräckligt.

Sedan dess har kommissionen och den rådgivande Arbetsgruppen för grundläggande rättigheter, medborgerliga rättigheter och fri rörlighet för personer arbetat vidare i det tysta. I september presenterade de ett underlag för nya förhandlingsdirektiv som medlemsländernas justitieministrar nu alltså har antagit.

 Utgångspunkten är att det tidigare avtalet bara ska ändras så mycket som är nödvändigt för att tillgodose EU-domstolens invändningar. För att skydda EU-rättens självständighet och EU-domstolens exklusiva rätt att tolka EU-rätten ska Europarådets institutioner inte ha befogenhet att tolka EU-rättsliga regler utöver EKMR och EU:s anslutningsfördrag. De ska behandla EU:s regler som faktiska omständigheter och följa den tolkning som EU:s domstolar har gett dessa. EU:s anslutning till EKMR kan inte heller få några konsekvenser för EU-institutionernas verksamhet i enlighet med fördragen.

Parallellt med kommissionens förhandlingar med Europarådet kommer den rådgivande arbetsgruppen att diskutera vilka interna regler EU kommer att behöva t.ex. för situationer då EU eller en medlemsstat ska delta i förhandlingarna inför Europadomstolen eller ställs till ansvar där.

Kerstin Ahlberg


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör