EU & arbetsrätt 3 2023


Kommer parterna att förhandla om europeiska företagsråd?

• Vissa av de mål som en översyn av direktivet om europeiska företagsråd (2009/38) skulle syfta till kan uppnås bara om man antar bindande regler. Men icke bindande åtgärder, som en rekommendation eller ett tolkningsmeddelande från kommissionen, kan också bidra till att uppfylla syftet. Det skriver Europeiska kommissionen när den för andra gången samråder med arbetsmarknadens parter på EU-nivå om en eventuell översyn av direktivet.

Liksom i den första samrådsomgången (se EU & arbetsrätt nr 2/2023 s. 7) frågar den om arbetsmarknadens parter kan tänka sig att inleda förhandlingar om några av de frågor som en översyn bör gripa sig an.

Det där om icke bindande åtgärder ser ut som en utsträckt hand åt de privata arbetsgivarna i Businesseurope som inte vill att direktivet skrivs om. Businesseurope har försökt övertyga kommissionen om att det skulle räcka med en rekommendation och en uppförandekod. Trots det har kommissionen gjort klart att den tänker lägga fram ett lagförslag i slutet av 2023 om inte parterna inleder förhandlingar om en översyn av direktivet, klagade organisationen i sitt svar på den första samrådsomgången. Därför kommer den att i konstruktiv anda överväga möjligheten att inleda förhandlingar med Europafacket om en översyn av direktivet, förutsatt att kommissionen tillhandahåller en balanserad utgångspunkt för förhandlingar i den andra samrådsomgången, skrev Businesseurope då.

Bland de ”possible avenues for EU action" som kommissionen tar upp i det nya samrådet är:
• Avskaffa undantagen för företag som inrättade företagsråd genom avtal innan direktivet trädde i kraft.
• Anpassa definitionen av vad som är kontrollerande företag så att den också omfattar organisatoriskt oberoende företag som kan påverka varandras verksamhet och affärer genom kontraktsenliga arrangemang.
• Strama upp reglerna för när den centrala ledningen ska inleda förhandlingar med arbetstagarna om att inrätta ett europeiskt företagsråd, och förtydliga vilka kostnader som ledningen är skyldig att stå för.
• Precisera under vilka villkor ledningen kan ålägga företagsrådets ledamöter tystnadsplikt eller undanhålla dem information. Samtidigt skulle man kunna underlätta för ledamöterna att dela med sig av konfidentiell information till företagsråd på nationell nivå, förutsatt att även dessa är ålagda tystnadsplikt.
• Förtydliga eller utvidga definitionen av " gränsöverskridande frågor."
• Förtydliga och utveckla vad samråd innebär.

Detta är som sagt bara en del. Om kommissionen med detta har skapat den balanserade utgångspunkt för förhandlingar som Businesseurope efterlyste återstår att se. Svaren från parterna ska vara inne den 4 oktober.

Europafacket svarade redan i första omgången att organisationen är beredd att förhandla – på villkor att båda parter är överens om att förhandlingarna ska leda till ett rättsligt bindande instrument.

Kerstin Ahlberg

Second-stage consultation of European social partners on a possible revision of the European Works Councils Directive


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör