EU & arbetsrätt 4 2024


 

Styrelseledamot kan vara arbetstagare

• Ledamöter i en organisations styrelse kan under vissa omständigheter räknas som arbetstagare när man ska avgöra om uppsägningarna är så många att direktivet om kollektiva uppsägningar (98/59) är tillämpligt. Det svarar Efta-domstolen i ett mål där häradsrätten i Reykjavik bett om ett rådgivande yttrande (se EU & arbetsrätt nr 3/2024 s. 3).

Margrét Kristjánsdóttir och tretton andra anställda vid Islands sjukförsäkringsmyndighet blev uppsagda på grund av en omorganisation. Någon information och överläggningar enligt lagen om kollektiva uppsägningar hade inte skett. Arbetsgivaren ansåg att det inte behövdes eftersom andelen uppsagda inte utgjorde 10 procent av de anställda vilket är ett villkor för att lagen ska vara tillämplig. De uppsagda invände mot arbetsgivarens sätt att räkna eftersom den också hade räknat in ledamöter i myndighetens styrelse i antalet anställda. Styrelseledamöterna var inte arbetstagare, menade de uppsagda.

Margrét Kristjánsdóttir gick följaktligen till domstol och begärde skadestånd för brott mot lagen om kollektiva uppsägningar. Häradsrätten i Reykjavik hänsköt tvisten till Efta-domstolen och frågade om medlemmar av styrelsen för en juridisk person som tillgodoser behov i det allmännas intresse omfattas av begreppet ”arbetstagare”.

Ja, det kan de göra, enligt Efta-domstolen. Arbetsgivaren hade framhållit att styrelseledamöterna tidvis utförde tjänster åt organisationen och fick betalt för det. Under de omständigheterna kan de vara arbetstagare i direktivets mening, förutsatt att de också är underordnade arbetsgivaren och har samma behov av skydd mot konsekvenserna av neddragningen som andra anställda.

Hur det är med den saken är den isländska domstolens sak att avgöra, konstaterar Efta-domstolen.

Kerstin Ahlberg 

E-3/24 Margrét Rósa Kristjánsdóttir mot Icelandic Health Insurance (Sjúkratryggingar Íslands) dom den 20 november 2024


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör