EU & arbetsrätt 4 1998



Information och samråd på nationellt plan
inte EUs sak, anser DA och Dansk LO

Det finns ingen anledning för EU att reglera arbetstagares rätt till information och samråd i rent nationella angelägenheter, anser Dansk Arbejdsgiverforening och danska LO. De transnationella aspekterna är redan reglerade genom direktivet om europeiska företagsråd, och det räcker.

I ett brev till den danska regeringen har organisationerna framfört både principiell kritik mot hela idén med en EG-reglering och kritik mot enskildheter i det direktivförslag som läcktes från kommissionen i somras (se EU & arbetsrätt nr 3/98). De uttrycker också förvåning över att kommissionen lägger fram ett förslag med Maastricht-fördragets sociala protokoll som rättslig grund – det omfattar ju bara 14 länder, skriver de. Enligt dem bör reglering på det arbetsmarknadspolitiska området i fortsättningen baseras på Amsterdamfördraget.

I sak skulle ett direktiv i enlighet med förslaget rycka undan grunden för det danska systemet för information och samråd, eftersom förslaget uttrycker en helt annan uppfattning om och modell än den danska för hur man bäst främjar samarbetet i ett företag. Det danska systemet är helt och hållet reglerat i kollektivavtal och bygger på samarbete och gemensamt beslutsfattande mellan arbetsgivare och arbetstagare. DA och LO understryker därför att medlemsstaterna måste kunna behålla väl fungerande ordningar som bygger på avtal mellan landsomfattande arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer.

Det officiella direktivförslag som kommissionen lade fram den 11 november tillmötesgick en del av den kritik som DA och LO framfört. På andra punkter hade ändringarna gått i motsatt riktning. Bland annat föreslår kommissionen nu att bara företag med 50 anställda eller fler skall omfattas av direktivet. I det tidigare förslaget var tröskeln 20 anställda. (Direktivförslaget kan hämtas hem på Internet-adressen http://www.europa.eu.int/comm/dg05/soc-dial/labour/index_en.htm)


Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör