EU & arbetsrätt 1 2015


Parterna vill inte att arbetstidsdirektivet revideras

Varken Europafacket eller arbetsgivarorganisationen BusinessEurope vill att Europeiska kommissionen går vidare med planerna på att revidera arbetstidsdirektivet (2003/88)! Det står klart sedan kommissionens öppna samråd (se EU & arbetsrätt nr 4/2014 s. 1) avslutats.

För den som har följt tio års resultatlösa försök att revidera direktivet blev utgången av samrådet minst sagt förvånande. Som EU & arbetsrätts läsare vet har ju både arbetsgivarna och Europafacket starka invändningar mot de nuvarande reglerna (se bl.a. nr. 3/2006 s. 5, nr. 2/2009 s. 4 och nr. 1/2013 s. 9). För den fackliga sidan är det till exempel ett absolut krav att man avskaffar möjligheten att göra individuella undantag från regeln om högst 48 timmars arbete per vecka. Ett lika bestämt krav från BusinessEurope är att jourtid ska räknas som arbetstid enbart när arbetstagaren faktiskt måste arbeta.

Ingen av parterna har bytt ståndpunkt när det gäller dessa frågor, men de vill ändå inte att kommissionen lägger fram något nytt lagförslag.. Vad kan det bero på?

I ett brev till kommissionen skriver BusinessEurope att företagen, ibland genom kollektiv-avtal, har hittat sätt att verka inom det gällande direktivets ramar Europafacket förklarar att de problem som finns kan och bör lösas på andra sätt. Det är nödvändigt att se till att det gällande direktivet och EU-domstolens praxis följs, och det är dags att kommissionen börjar ställa medlemsstater som inte rättar sig efter direktivet till ansvar för fördragsbrott, menar Europafacket.

Ytterligare en tänkbar förklaring till att parterna inte vill ha en översyn av direktivet just nu är att ingen av dem kan räkna med att få som de vill om det rivs upp.


Arbetslivsinstitutet Eu & arbetsrätt

Institutet för social civilrätt | Webbredaktör