EU & arbetsrätt 1 2013
Efta-domstolens uttalanden är rådgivande, och Høyesterett har både kompetens och skyldighet att självständigt ta ställning till hur långt den ska följa sådana uttalanden. Så motiverar Norges högsta domstol sitt beslut att avslå nio skeppsvarvs klagomål på Tariff-nemndas föreskrift om allmängiltigförklaring av vissa bestämmelser i kollektivavtalet för varvsindustrin år 2008 (se EU & arbetsrätt nr 1/2010 s. 3). Enligt Høyesterett strider bestämmelserna varken mot direktivet om utstationering av arbetstagare (96/71) eller EES-avtalets artikel 36 om fri rörlighet för tjänster.
Arbetstid, utenbystilleggg och
kostnadsersättning
Efta-domstolen godtog i princip
sådana regler om arbetstid och
övertidsbetalning som målet gällde,
förutsatt att de uppfyller EESrättens
allmänna principer. Utenbystillegget
och ersättningarna för resa
kost och logi är däremot inte minimilön
i direktivets mening, ansåg
Efta-domstolen. De skulle därför
enbart kunna motiveras av hänsyn
till offentlig orden (ordre public) enligt
direktivets artikel 3.10 eller, när det
gäller artikel 36 i EES-avtalet, av
tvingande hänsyn till allmänintresset.
Domstolen utgick alltså från att
tillåtligheten av sådana regler måste
bedömas utifrån båda regelverken.
De konkreta bedömningarna av
om de villkor som Tariffnemnda
hade allmängiltigförklarat faktiskt
uppfyllde dessa krav överlät Eftadomstolen
dock till lagmannsretten
att göra
Lagmannsretten frikände staten
på alla punkter i en relativt kortfattad
dom där ”grund-läggande samhällsintressen”
gavs en central plats (se EU & arbetsrätt
Høyesterett kritisk till Eftadomstolens dom
Minimilön ska definieras på nationell nivå Om utenbystillegget framhöll Høyesterett att syftet med allmängiltigförklaringen är att motverka social dumpning, och att skydd för utländska arbetstagares löne- och arbetsvillkor är ett av de främsta medlen för att göra det. Vidare rådde det knappast något tvivel om att kompensation för olägenheten med att bo borta från hemmet objektivt sett främjar skyddet av arbetstagaren. Inte heller är det någon beaktansvärd risk att arbetsmarknaden försämras för de utstationerade därför att arbetsgivaren är tvungen att betala utenbystillegg, eller att varvens kostnader ökar, menade Høyesterett.
Stor vikt vid samhällspolitiska
hänsyn I sina bedömningar fäster Høyesterett över huvud taget stor vikt vid samhälleliga och samhällspolitiska hänsyn, vid sidan av de syften om likabehandling och skydd mot social dumpning som ligger till grund för det norska systemet med allmängiltigförklaring. Man kan lätt föreställa sig att Eftadomstolen skulle ha kommit till andra slutsatser om den hade gjort de konkreta bedömningarna. Desto viktigare att nationella värderingar kan komma fram och till bättre uttryck i behandlingen vid nationella domstolar. |
Institutet för social civilrätt | Webbredaktör |